Szynkę pieczoną możesz podawać jako mięso na zimno, pokrojone w plastry, z dodatkiem pieczywa jako wykwintne śniadanie albo serwować na ciepło, w formie większych kawałków razem kaszą, ziemniakami lub ryżem oraz surówką - będzie wtedy stanowiła smaczne danie obiadowe.
Szynka pieczona to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, a nasze przepisy przydadzą ci się nie tylko na Wielkanoc.
Spis treści:
Przepis na szynkę pieczoną w rękawie
Składniki:
- 1 kg szynki,
- 1 l wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz. W miseczce wymieszaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, zmiażdżone ziele angielskie, pokruszone liście laurowe i olej. Dopraw solą i tak przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie szynkę.
- Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Szynkę przełóż do rękawa do pieczenia, zawiąż końce rękawa, a rękaw przebij w kilku miejscach. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia.
- Wstaw na 60 minut do piekarnika. Na kilka minut przed wyjęciem, rozetnij rękaw, żeby szynka miała złocistą skórkę.
- Szynkę pieczoną w rękawie możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis na szynkę pieczoną w naczyniu
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso opłucz i osusz.
- W miseczce wymieszaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, tymianek, kurkumę. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Mięso włóż do brytfanny i piecz pod przykryciem około 90 minut (30 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby szynka się zrumieniła).
- Na 10 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika, posmaruj je miodem.
- Szynka pieczona z chrupiącą skórką zachwyci każdego gościa.
fot. Adobe Stock
Przepis na szynkę pieczoną w sosie
Składniki:
- 1 kg szynki,
- kilka bardzo cienkich plasterków boczku,
- 2 cebule,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem i solą. Natrzyj marynatą opłukaną i osuszoną szynkę. Pozostałe przyprawy rozetrzyj w moździerzu i posyp nimi mięso.
- Szynkę obłóż pokrojoną w piórka cebulą i włóż na 2 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu szynki z lodówki zdejmij cebulę (ułóż ją dookoła mięsa w brytfance), a mięso zawiń w plastry boczku. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wlej bulion.
- Piecz pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Po godzinie zdejmij pokrywkę, polej szynkę pieczoną wytwarzającym się sosem i piecz już do końca bez przykrycia.
- Gdy mięso się upiecze, wyjmij je na półmisek. 3 łyżki powstałego sosu wymieszaj z mąką i dodaj do pozostałej części. Sos możesz dodatkowo zabielić śmietaną.
- Szynkę pieczoną w sosie podawaj z ugotowaną kaszą lub ziemniaczanym puree i buraczkami na ciepło.
Więcej przepisów na szynkę:
Nadziewana szynka - przepis składniki i przygotowanie
Idealna na wiele okazji!
Szynka z rodzynkami i serem - przepis składniki i przygotowanie
Kuszące połączenie smaków!
Szynka z cytryną i ziołami - przepis składniki i przygotowanie
Z zaskakującą, cytrynową nutką!
Szynka z pieca - przepis, składniki i przygotowanie
Idealne mięso na świąteczny obiad!
Szynka w chlebie - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko na Wielkanoc!
Szynka w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie
Kruche mięso na Boże Narodzenie!
Szynka z goździkami - przepis składniki i przygotowanie
Świąteczny aromat!
Szynka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne mięso, idealne na święta!
Szynka pieczona z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne mięso, idealne na Wielkanoc.
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Wyborne mięso, idealne np. na Wielkanoc. Przygotuj ją kilka dni wcześniej!
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Szynka w pomarańczach - przepis
Szynka będzie bardziej aromatyczna, jeśli obłożysz ją pomarańczami kwadrans przed końcem pieczenia.
Szynka z warzywami - przepis
Warzywa można również ugotować na parze i okrasić odrobiną masła.