Szynka pieczona fot. Adobe Stock

Szynka pieczona - 3 przepisy na pyszną i soczystą szynkę

Szynka pieczona to królowa polskich stołów i jedno z najpopularniejszych mięs na Wielkanoc. Najlepiej smakuje ta doprawiona tymiankiem, majerankiem i czosnkiem.
Weronika Kwaśniak / 02.03.2021 09:53
Szynka pieczona fot. Adobe Stock

Szynkę pieczoną możesz podawać jako mięso na zimno, pokrojone w plastry, z dodatkiem pieczywa jako wykwintne śniadanie albo serwować na ciepło, w formie większych kawałków razem kaszą, ziemniakami lub ryżem oraz surówką - będzie wtedy stanowiła smaczne danie obiadowe. 

Szynka pieczona to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, a nasze przepisy przydadzą ci się nie tylko na Wielkanoc.

Spis treści:

  1. Szynka pieczona w rękawie
  2. Szynka pieczona w naczyniu
  3. Szynka pieczona w sosie

Przepis na szynkę pieczoną w rękawie

Składniki:

  • 1 kg szynki,
  • 1 l wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz. W miseczce wymieszaj majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, zmiażdżone ziele angielskie, pokruszone liście laurowe i olej. Dopraw solą i tak przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie szynkę.
  2. Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  4. Szynkę przełóż do rękawa do pieczenia, zawiąż końce rękawa, a rękaw przebij w kilku miejscach. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia. 
  5. Wstaw na 60 minut do piekarnika. Na kilka minut przed wyjęciem, rozetnij rękaw, żeby szynka miała złocistą skórkę.
  6. Szynkę pieczoną w rękawie możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Przepis na szynkę pieczoną w naczyniu

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i osusz.
  2. W miseczce wymieszaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, tymianek, kurkumę. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  4. Mięso włóż do brytfanny i piecz pod przykryciem około 90 minut (30 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby szynka się zrumieniła).
  5. Na 10 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika, posmaruj je miodem.
  6. Szynka pieczona z chrupiącą skórką zachwyci każdego gościa.

przepis na szynkę pieczoną w żaroodpornym naczyniu
fot. Adobe Stock

Przepis na szynkę pieczoną w sosie

Składniki:

  • 1 kg szynki,
  • kilka bardzo cienkich plasterków boczku,
  • 2 cebule,
  • kilka gałązek rozmarynu,      
  • 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem i solą. Natrzyj marynatą opłukaną i osuszoną szynkę. Pozostałe przyprawy rozetrzyj w moździerzu i posyp nimi mięso.
  2. Szynkę obłóż pokrojoną w piórka cebulą i włóż na 2 godziny do lodówki.
  3. Po wyjęciu szynki z lodówki zdejmij cebulę (ułóż ją dookoła mięsa w brytfance), a mięso zawiń w plastry boczku. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wlej bulion.
  4. Piecz pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Po godzinie zdejmij pokrywkę, polej szynkę pieczoną wytwarzającym się sosem i piecz już do końca bez przykrycia.
  6. Gdy mięso się upiecze, wyjmij je na półmisek. 3 łyżki powstałego sosu wymieszaj z mąką i dodaj do pozostałej części. Sos możesz dodatkowo zabielić śmietaną.
  7. Szynkę pieczoną w sosie podawaj z ugotowaną kaszą lub ziemniaczanym puree i buraczkami na ciepło.

Więcej przepisów na szynkę:

Szynka z pieca - przepis, składniki i przygotowanie
Szynka z pieca - przepis, składniki i przygotowanie
Idealne mięso na świąteczny obiad!
Szynka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Szynka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne mięso, idealne na święta!
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Wyborne mięso, idealne np. na Wielkanoc. Przygotuj ją kilka dni wcześniej!
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Szynka w pomarańczach - przepis
Szynka w pomarańczach - przepis
Szynka będzie bardziej aromatyczna, jeśli obłożysz ją pomarańczami kwadrans przed końcem pieczenia.
Szynka z warzywami - przepis
Szynka z warzywami - przepis
Warzywa można również ugotować na parze i okrasić odrobiną masła.