Składniki:
- 1,2 kg szynki bez kości i skóry
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki lub domowego)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Na jarzynkę:
- 1 mały kalafior
- 1 kalafior romanesco
- pęczek marchwi
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż szynkę i obsmaż ze wszystkich stron na rumiano. Przełóż do brytfanki. Polej bulionem, oprósz przez sitko mąką i obsyp posiekaną cebulą. Przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Warzywa oczyść. Kalafiory podziel na różyczki. Marchew pokrój na plasterki. Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku. Ugotuj al dente (5–6 minut), osącz. Pieczeń wyłóż na półmisek i pokrój w plastry.