Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg szynki ze skórą
- 2 czubate łyżki soli
- czerwone wino
- 3 listki laurowe
- 6 goździków
- ziele angielskie
- 6 gwiazdek anyżu
- łyżeczka kminu rzymskiego
Konfitura:
- 20 dag świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- imbir
- jabłko
- papryczka chili
- skórka z limonki i pomarańczy
- szklanka czerwonego wina
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę z żurawiną!
- Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę.
- Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę.
- Osusz. Skórę natnij.
- Mięso natrzyj pieprzem.
- W nacięcia włóż goździki i anyż.
- Szynkę przełóż do brytfanki, zalej czerwonym winem do 1/4 wysokości naczynia.
- Dodaj kmin rzymski.
- Szynkę piecz 10 minut w temperaturze 240°C.
- Następnie zmniejsz temperaturze do 150°C i piecz mięso 2-3 godziny.
- Na patelnię wsyp żurawinę i cukier.
- Dodaj posiekany imbir, kawałki jabłka, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy.
- Zalej szklanką czerwonego wina.
- Gotuj, aż jabłka i żurawina się rozpadną.
- Szynkę podawaj na ciepło lub zimno z konfiturą żurawinową.