Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg szynki ze skórą
- 2 cebule
- łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
- butelka białego lub czerwonego wina
- paczka goździków
- limonka
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka papryki słodkiej
- kurkuma
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę z goździkami!
- Szynkę opłucz, osusz.
- Skórkę natnij w kratkę, całość natrzyj solą.
- Obłóż pokrojoną cebulą, posyp zmiażdżonym zielem, pieprzem i pokruszonymi listkami, zalej winem.
- Wstaw do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas szynkę obróć.
- Mięso wyjmij z marynaty, osusz, naszpikuj goździkami, obłóż plasterkami limonki.
- Ułóż w naczyniu, polej olejem wymieszanym z papryką i kurkumą.
- Piecz 2 godziny w 190°C, polewając marynatą i powstałym sosem.