Risotto z dynią

Risotto to klasyczne włoskie danie, które w połączeniu z dynią jest wprost wyśmienite! Idealne w sezonie!
Sylwia Kazimierczuk / 06.11.2017 11:52

Klasyczne włoskie danie na bazie delikatnego ryżu arborio doskonale smakuje w połączeniu z kremowym puree z dyni. Pracochłonne danie rekompensuje włożony trud doskonałym smakiem! Sprawdź przepis na doskonałe risotto według Kasi Bukowskiej!

Risotto z dynią

Oto składniki na risotto z dynią:

  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pół szklanki puree z dyni
  • szklanka ryżu do risotto
  • 3/4 szklanki białego wina
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak przygotować risotto z dynią według Kasi Bukowskiej?

Do garnka wlewamy bulion. Wlewamy puree z dyni i doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy na średni ogień. Przekładamy masło na patelnię. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Dodajemy starty ząbek czosnku i ryż do risotto. Smażymy przez 2-3 minuty tak, aby dokładnie pokrył się masłem i zeszkloną cebulką. Ryż doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy wino i czekamy, aż całkowicie odparuje. Ciągle mieszamy pilnując, aby ryż nie przypalił się. Dolewamy bulion stopniowo, po chochelce tak, aby wchłonął płyn. Do gotowego risotto dodajemy starty parmezan i delikatnie mieszamy. Należy pamiętać, że risotto smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu - nie należy zostawiać go na później.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA