Klasyczne włoskie danie na bazie delikatnego ryżu arborio doskonale smakuje w połączeniu z kremowym puree z dyni. Pracochłonne danie rekompensuje włożony trud doskonałym smakiem! Sprawdź przepis na doskonałe risotto według Kasi Bukowskiej!
Risotto z dynią
Oto składniki na risotto z dynią:
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- pół szklanki puree z dyni
- szklanka ryżu do risotto
- 3/4 szklanki białego wina
- pół szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki masła
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak przygotować risotto z dynią według Kasi Bukowskiej?
Do garnka wlewamy bulion. Wlewamy puree z dyni i doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy na średni ogień. Przekładamy masło na patelnię. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Dodajemy starty ząbek czosnku i ryż do risotto. Smażymy przez 2-3 minuty tak, aby dokładnie pokrył się masłem i zeszkloną cebulką. Ryż doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy wino i czekamy, aż całkowicie odparuje. Ciągle mieszamy pilnując, aby ryż nie przypalił się. Dolewamy bulion stopniowo, po chochelce tak, aby wchłonął płyn. Do gotowego risotto dodajemy starty parmezan i delikatnie mieszamy. Należy pamiętać, że risotto smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu - nie należy zostawiać go na później.
Zobacz inne przepisy w formie wideo