RISOTTO: risotto z kurkami, risotto z pieczarkami i inne

Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami fot. Adobe Stock
Risotto to włoska potrawa, która zyskuje coraz więcej wielbicieli – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 16.10.2017 15:03
Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami fot. Adobe Stock

Risotto przygotowywane na bazie masła, białego wina i najwyższej jakości ryżu arborio smakuje doskonale w towarzystwie warzyw. Idealnym dodatkiem są aromatyczne grzyby, które nadają daniu charakteru zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Sprawdź jak przygotować doskonałe danie, które pokocha cała twoja rodzina!

Risotto z kurkami

Oto składniki na risotto z kurkami:

  • opakowanie ryżu arborio
  • 150 g kurek
  • garść parmezanu
  • szklanka białego wina
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić risotto z kurkami?

Kurki dokładnie oczyszczamy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i zalewamy bulionem warzywnym. Cały czas mieszamy nie dopuszczając do przywarcia. Dolewamy stopniowo białe wino i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy z tartym parmezanem. Tak przygotowane danie doskonale smakuje również dodatkiem octu balsamicznego.

Risotto z pieczarkami

Oto składniki na risotto z pieczarkami:

  • opakowanie ryżu arborio
  • 150 g pieczarek
  • garść startego sera żółtego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka wina białego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić risotto z pieczarkami?

Ryż dokładnie płuczemy w wodzie. Następnie przekładamy na rozgrzana patelnię z oliwą z oliwek. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze plasterki. Wlewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając. Dolewamy białe wino i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kolejne 10 minut. Na koniec podajemy ze startym serem i posiekaną pietruszką.

Risotto z grzybami leśnymi

Oto składniki na risotto z grzybami leśnymi:

  • opakowanie ryżu arborio
  • szklanka białego wina
  • szklanka wody
  • 200 g grzybów leśnych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ocet balsamiczny

Jak zrobić risotto z grzybami leśnymi?

Ryż arborio dokładnie płuczemy pod wodą. Przesypujemy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Grzyby dokładnie siekamy na mniejsze kawałki. Najlepiej borowiki, maślaki lub koźlaki. Dolewamy wodę i dusimy rzez około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dolewamy białe wino i doprawiamy solą i piperzem. Dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem. Tak przygotowane risotto z dodatkiem leśnych grzybów świetnie smakuje w asyście octu balsamicznego i posiekanej pietruszki.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA