Risotto przygotowywane na bazie masła, białego wina i najwyższej jakości ryżu arborio smakuje doskonale w towarzystwie warzyw. Idealnym dodatkiem są aromatyczne grzyby, które nadają daniu charakteru zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Sprawdź jak przygotować doskonałe danie, które pokocha cała twoja rodzina!
Risotto z kurkami
Oto składniki na risotto z kurkami:
- opakowanie ryżu arborio
- 150 g kurek
- garść parmezanu
- szklanka białego wina
- szklanka bulionu warzywnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić risotto z kurkami?
Kurki dokładnie oczyszczamy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i zalewamy bulionem warzywnym. Cały czas mieszamy nie dopuszczając do przywarcia. Dolewamy stopniowo białe wino i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy z tartym parmezanem. Tak przygotowane danie doskonale smakuje również dodatkiem octu balsamicznego.
Risotto z pieczarkami
Oto składniki na risotto z pieczarkami:
- opakowanie ryżu arborio
- 150 g pieczarek
- garść startego sera żółtego
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka wina białego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- posiekana pietruszka
Jak zrobić risotto z pieczarkami?
Ryż dokładnie płuczemy w wodzie. Następnie przekładamy na rozgrzana patelnię z oliwą z oliwek. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze plasterki. Wlewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając. Dolewamy białe wino i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kolejne 10 minut. Na koniec podajemy ze startym serem i posiekaną pietruszką.
Risotto z grzybami leśnymi
Oto składniki na risotto z grzybami leśnymi:
- opakowanie ryżu arborio
- szklanka białego wina
- szklanka wody
- 200 g grzybów leśnych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ocet balsamiczny
Jak zrobić risotto z grzybami leśnymi?
Ryż arborio dokładnie płuczemy pod wodą. Przesypujemy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Grzyby dokładnie siekamy na mniejsze kawałki. Najlepiej borowiki, maślaki lub koźlaki. Dolewamy wodę i dusimy rzez około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dolewamy białe wino i doprawiamy solą i piperzem. Dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem. Tak przygotowane risotto z dodatkiem leśnych grzybów świetnie smakuje w asyście octu balsamicznego i posiekanej pietruszki.