POR: por właściwości, sałatka z porem, tarta z porem i inne

Kotleciki w porach fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Por to aromatyczne warzywo, które wspaniale podkreśla smak potraw mięsnych – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 23.06.2017 15:53
Kotleciki w porach fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Por to klasyczny dodatek do surówek, tart, sałatek oraz jako baza do rosołu i innych aromatycznych zup. W połączeniu z cebulą i czosnkiem tworzy trio, które podkreśli smak każdego mięsa.

Jakie właściwości ma por?

Por, to roślina z rodziny cebulowych, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zalecany jest zarówno przy cukrzycy typu 2, reumatyzmie oraz otyłości. Na stałe wprowadzony do diety pozwala na ochronę przeciwko wielu typom raka. Przygotowując dania na bazie pora i roślin cebulowych zwiększamy odporność organizmu na bakterie i wirusy. Doskonale sprawdza się do przygotowania syropu na kaszel, co również sprawdza się w anemii.

Sałatka z porem: przepis

Oto składniki na sałatkę z porem:

  • 2 pory średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • 3 jajka
  • 200 g fasolki szparagowej
  • brokuł
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka octu
  • sok z cytryny

Jak zrobić sałatkę z porem?

Pory dokładnie myjemy z piasku i innych nieczystości. Kroimy w paseczki i osuszamy w suszarce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo przez około 6-8 minut. Fasolkę szparagową przesmażamy wraz z różyczkami brokułu. Jajka kroimy w ósemki. Przygotowujemy winegret mieszając miód, musztardę, ocet i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy do połączenia się smaków. Tak przyrządzona sałatka z porem jest ciekawym dodatkiem do obiadu lub pomysłem na lekki lunch do pracy.

Tarta z porem: przepis

Oto składniki na tartę z porem:

  • szczypta mąki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa z oliwek
  • 2 średnie pory
  • 200 gram sera Gouda
  • 5 plastrów szynki
  • szczypta tymianku

Jak zrobić tartę z porem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na tarte oprószamy mąką i delikatnie układamy ciasto francuskie. Rogi ciasta zawijamy i przycinamy, jeżeli trzeba. Zamrażamy całość na 20 minut. Na patelni podsmażamy na oliwie poszatkowanego pora razem z tymiankiem przez około 8 minut. Dodajemy kawałki szynki i dusimy kolejne 3-4 minuty. Mieszankę z porów wykładamy na ciasto francuskie i ścieramy ser Gouda. Dodajemy plastry szynki. Zapiekamy przez 25 minut do uzyskania złotobrązowej skórki. Tak przyrządzona tarta z porem ciekawie prezentuje się na rodzinnych uroczystościach lub spotkaniach z przyjaciółmi.

Zobacz inne przepisy na obiad

SAŁATKA Z PORA: sałatka z porem przepis
SAŁATKA Z PORA: sałatka z porem przepis
Sałatka z pora to pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Zobacz przepisy!
Sałatka z pora, fety i suszonych pomidorów - przepis video
Sałatka z pora, fety i suszonych pomidorów - przepis video
Apetyczna i prosta w przygotowaniu przekąska: sałatka z pora, fety i suszonych pomidorów!
Jak zrobić makaron z łososiem i młodym porem? Prosty przepis
Jak zrobić makaron z łososiem i młodym porem? Prosty przepis
Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na letni sycący obiad w 20 minut, ten z pewnością przypadnie ci do gustu.
Letnia sałatka z rukoli i pora - przepis
Letnia sałatka z rukoli i pora - przepis
Przygotuj sałatkę z rukoli i pora Roberta Muzyczki - Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Tarta z porem - przepis
Tarta z porem - przepis
Mąka pełnoziarnista użyta do tarty, jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, kwas foliowy i przeciwutleniacze. To samo zdrowie!
Zupa porowa - przepis na krem z pora i cebuli
Zupa porowa - przepis na krem z pora i cebuli
Wystarczy pół godziny, aby przygotować tę zupę z dodatkiem tymianku i grzankami!

Redakcja poleca

REKLAMA