Podkreśla smak każdej potrawy - zobacz przepisy na dania z porem

Por to aromatyczne warzywo, które wspaniale podkreśla smak potraw mięsnych – sprawdź nasze przepisy!
Podkreśla smak każdej potrawy - zobacz przepisy na dania z porem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Por to klasyczny dodatek do surówek, tart, sałatek oraz jako baza do rosołu i innych aromatycznych zup. W połączeniu z cebulą i czosnkiem tworzy trio, które podkreśli smak każdego mięsa.

Jakie właściwości ma por?

Por, to roślina z rodziny cebulowych, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zalecany jest zarówno przy cukrzycy typu 2, reumatyzmie oraz otyłości. Na stałe wprowadzony do diety pozwala na ochronę przeciwko wielu typom raka. Przygotowując dania na bazie pora i roślin cebulowych zwiększamy odporność organizmu na bakterie i wirusy. Doskonale sprawdza się do przygotowania syropu na kaszel, co również sprawdza się w anemii.

Sałatka z porem: przepis

Oto składniki na sałatkę z porem:

  • 2 pory średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • 3 jajka
  • 200 g fasolki szparagowej
  • brokuł
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka octu
  • sok z cytryny

Jak zrobić sałatkę z porem?

Pory dokładnie myjemy z piasku i innych nieczystości. Kroimy w paseczki i osuszamy w suszarce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo przez około 6-8 minut. Fasolkę szparagową przesmażamy wraz z różyczkami brokułu. Jajka kroimy w ósemki. Przygotowujemy winegret mieszając miód, musztardę, ocet i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy do połączenia się smaków. Tak przyrządzona sałatka z porem jest ciekawym dodatkiem do obiadu lub pomysłem na lekki lunch do pracy.

Tarta z porem: przepis

Oto składniki na tartę z porem:

  • szczypta mąki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa z oliwek
  • 2 średnie pory
  • 200 gram sera Gouda
  • 5 plastrów szynki
  • szczypta tymianku

Jak zrobić tartę z porem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na tarte oprószamy mąką i delikatnie układamy ciasto francuskie. Rogi ciasta zawijamy i przycinamy, jeżeli trzeba. Zamrażamy całość na 20 minut. Na patelni podsmażamy na oliwie poszatkowanego pora razem z tymiankiem przez około 8 minut. Dodajemy kawałki szynki i dusimy kolejne 3-4 minuty. Mieszankę z porów wykładamy na ciasto francuskie i ścieramy ser Gouda. Dodajemy plastry szynki. Zapiekamy przez 25 minut do uzyskania złotobrązowej skórki. Tak przyrządzona tarta z porem ciekawie prezentuje się na rodzinnych uroczystościach lub spotkaniach z przyjaciółmi.

Zobacz inne przepisy na obiad

Sałatka z pora: wykorzystaj łodygę i liście! Sprawdź przepisy
Sałatka z pora: wykorzystaj łodygę i liście! Sprawdź przepisy
Sałatka z pora to pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Zobacz przepisy!
Kuchnia Gotujmy: sałatka z pora, fety i suszonych pomidorów
Kuchnia Gotujmy: sałatka z pora, fety i suszonych pomidorów
Apetyczna i prosta w przygotowaniu przekąska: sałatka z pora, fety i suszonych pomidorów!
Makaron z łososiem, młodym porem i czosnkiem
Makaron z łososiem, młodym porem i czosnkiem
Aromatyczny i smaczny makaron - świetny pomysł na obiad.
Letnia sałatka z rukoli i pora
Letnia sałatka z rukoli i pora
Przygotuj sałatkę z rukoli i pora Roberta Muzyczki - Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Tarta z porem
Tarta z porem
Mąka pełnoziarnista użyta do tarty, jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, kwas foliowy i przeciwutleniacze. To samo zdrowie!
Porowo-cebulowa zupa krem
Porowo-cebulowa zupa krem
Wystarczy pół godziny, aby przygotować tę zupę z dodatkiem tymianku i grzankami!
Czy wiesz jak zrobić terrine z porem?
Czy wiesz jak zrobić terrine z porem?
Czas przygotowania: 30 minut • Czas gotowania: 20-30 minut. Porcja dla 6 osób.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)