Por to warzywo cenione głównie ze względu na swój specyficzny, intensywny smak i uniwersalność. Nic się nie zmarnuje - liści można użyć przy gotowaniu wywaru na zupę, a biała łodyga to składnik sałatek z pora, przekąsek i dań głównych. Posiekana, wizualnie przypomina nieco cebulę, a jej smak również bywa porównywany do tego warzywa. Z pora można przyrządzić zarówno surówkę do obiadu, jak i sałatkę, która będzie pysznym drugim śniadaniem lub kolacją.
Sałatka z pora, jabłka i śledzia
Oto składniki na sałatkę z pora, jabłka i śledzia:
- ok. 400 g filetów śledziowych,
- 1 jabłko,
- 1 por,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- koperek.
Jak zrobić sałatkę z pora, śledzia i jabłka? Śledzie umyj i osusz, pokrój na nieduże kawałki. Jabłko pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Por pokrój na plasterki. Majonez wymieszaj ze śmietaną i z musztardą, przypraw pieprzem, cukrem i szczyptą soli.
Śledzie połącz z jabłkiem i porem, polej sosem do sałatki. Sałatkę z pora przed podaniem schłódź i posyp koperkiem.
Przepis na sałatkę z pora, selera, ogórka i gruszki
Oto składniki na sałatkę z pora, ogórka, selera i gruszki:
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 duża gruszka,
- zielona część pora,
- 1/2 ogórka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- garść suszonej żurawiny,
- sól,
- kolorowy pieprz świeżo mielony,
- migdały w płatkach,
- torebka mieszanki sałat,
- pomidor.
Jak zrobić sałatkę z pora, ogórka, gruszki i selera? Tym razem wykorzystujemy zieloną część pora! Por posiekaj w paseczki i skrop sokiem z cytryny zmieszanym z miodem. Seler naciowy, gruszkę i ogórek pokrój w kostkę.
Połącz składniki, dodaj do nich żurawinę, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Na talerzu ułóż sałatę, dookoła połóż kawałki pomidora, a na środek wyłóż sałatkę. Posyp ją płatkami migdałów.
Zobacz więcej przepisów na sałatki