Walijska tarta porowo-serowa

Mąkę przesiewamy, dodajemy musztardę w proszku, sól oraz masło, w środku kopca robimy dziurkę. We wgłębieniu umieszczamy żółtko...
/ 06.04.2009 11:36

Składniki

Ciasto:
  • 175 g mąki,
  • 75 g masła,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku,
  • 3 łyżki wody

Nadzienie:
  • 3 pory,
  • 4 jajka na twardo,
  • 225 g dojrzałego sera,
  • masło,
  • bułka tarta
Sos beszamelowy:
  • 600 ml mleka,
  • 300 ml śmietanki,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • listek bobkowy,
  • po jednej marchewce, cebuli, łodydze selera naciowego,
  • 6 papryczek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy musztardę w proszku, sól oraz masło, w środku kopca robimy dziurkę. We wgłębieniu umieszczamy żółtko, ser i zioła i całość zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę o średnicy 25 cm, zostawiając wyższe brzegi. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suche ziarna fasoli i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 15 minut, aż do złotego koloru.

Nadzienie:
Pory dusimy w niewielkiej ilości wody na miękko.
Podgrzewamy mleko, śmietankę, przyprawy i warzywa w garnku – po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ochłodzenia. Mleczny wywar odcedzamy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez minutę. Dodajemy mleko po jednej chochli i energicznie mieszamy. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok. 2 minut. Do sosu dorzucamy ser i rozpuszczamy.
Do upieczonego ciasta nakładamy pory, pokrojone w plastry jajka i zalewamy sosem beszamelowym z serem. Posypujemy bułką tartą i wkładamy do gorącego pieca. Podajemy, gdy wierzch się zetnie i zabrązowi.

Redakcja poleca

REKLAMA