Składniki
- 175 g mąki,
- 75 g masła,
- 50 g tartego sera żółtego,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka musztardy w proszku,
-
3 łyżki wody
- 3 pory,
- 4 jajka na twardo,
- 225 g dojrzałego sera,
- masło,
- bułka tarta
- 600 ml mleka,
- 300 ml śmietanki,
- 50 g masła,
- 50 g mąki,
- listek bobkowy,
- po jednej marchewce, cebuli, łodydze selera naciowego,
- 6 papryczek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy musztardę w proszku, sól oraz masło, w środku kopca robimy dziurkę. We wgłębieniu umieszczamy żółtko, ser i zioła i całość zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę o średnicy 25 cm, zostawiając wyższe brzegi. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suche ziarna fasoli i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 15 minut, aż do złotego koloru.
Nadzienie:
Pory dusimy w niewielkiej ilości wody na miękko.
Podgrzewamy mleko, śmietankę, przyprawy i warzywa w garnku – po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ochłodzenia. Mleczny wywar odcedzamy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez minutę. Dodajemy mleko po jednej chochli i energicznie mieszamy. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok. 2 minut. Do sosu dorzucamy ser i rozpuszczamy.
Do upieczonego ciasta nakładamy pory, pokrojone w plastry jajka i zalewamy sosem beszamelowym z serem. Posypujemy bułką tartą i wkładamy do gorącego pieca. Podajemy, gdy wierzch się zetnie i zabrązowi.