Polędwiczki wieprzowe w sosie można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niezależnie od wyboru dodatków, kluczem do sukcesu jest mięso. Nie może stać się twarde i łykowate, a musi pozostać miękkie i delikatne. To dlatego nie wolno go poddawać zbyt długiej obróbce termicznej! Jakiego tłuszczu najlepiej użyć do przyrządzania polędwiczek w sosie? Zdecydowanie postaw na masło - to dzięki niemu danie zyska niepowtarzalny smak i aromat.
Przepis na polędwiczki w sosie miodowym
Oto składniki na polędwiczki w sosie z miodu i białego wina:
- 60 dag polędwiczki wieprzowej,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki masła,
- 5 dag mąki,
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- 4 dag masła,
- 3 ząbki czosnku,
- gałązka tymianku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
Oto składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- pieprz,
- 2 łyżeczki musztardy,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- nieduża cebula,
- 4 łyżki białego wytrawnego wina,
- 1/2 szklanki kremówki,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić polędwiczki w sosie śmietanowym? Polędwiczki opłucz, osusz. Natrzyj pieprzem i musztardą wymieszaną z ziołami. Cienkie końcówki polędwiczek podwiń pod spód. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj łyżką oleju. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Przygotuj sos: na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulę, podlej winem i duś 4 minuty. Dodaj pieprz i kremówkę. Dopraw solą. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Polędwiczki podawaj polane sosem śmietanowym.
Zobacz więcej przepisów na dania z wieprzowiny
Przepis na polędwiczki w sosie malinowym
Oto składniki na polędwiczki w sosie malinowym:
- 3 polędwiczki,
- 3 łyżeczki pieprzu,
- 4 łyżki masła,
- sól
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu,
- łyżeczka startego imbiru,
- 100 g malin,
- 1/4 szklanki wina czerwonego,
- pieprz.
Jak zrobić polędwiczki w sosie malinowym? Polędwiczki opłucz, natrzyj pieprzem. Na patelni rozgrzej masło zrumień mięso i podduś je. Przełóż na deskę, oprósz solą, przykryj folią aluminiową. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i imbir, chwilę przesmaż. Dodaj maliny, wlej wino. Duś kilka minut, aby maliny całkowicie się nie rozpadły. Dopraw. Polędwiczki pokrój, podawaj z sosem malinowym.
Zobacz więcej przepisów na dania obiadowe