sos do pizzy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sos do pizzy - 3 idealne przepisy na gęsty i pyszny sos

Sos do pizzy wydaje się być prosty w przygotowaniu, ale tak naprawdę niełatwo osiągnąć idealną konsystencję. Nie może być za rzadki, aby ciasto za bardzo nie namiękło.
Sylwia Kazimierczuk / 21.10.2019 15:38
sos do pizzy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sos do pizzy jest tak samo ważny, jak idealne ciasto i smakowite dodatki. Jeśli będzie zbyt wodnisty, całe danie straci na apetyczności!

Na skróty:

Sos do pizzy bez pomidorów

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ząbek czosnku,
  • suszona bazylia,
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło w rondelku i dodaj wcześniej przesianą mąkę.
  2. Mieszaj wszystko dokładnie i pilnuj, aby nie doprowadzić do przypalenia.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj suszone zioła.
  4. Dokładnie mieszaj, aż do połączenia się składników.
  5. Przygotowany na bazie czosnku, biały sos do pizzy, idealnie nadaje się dla wszystkich wielbicieli wyraźniejszych smaków.

Sos do pizzy z koncentratu

Składniki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka wody,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • suszone oregano,
  • łyżka suszonego rozmarynu.

sos do pizzy z koncentratu

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj dokładnie koncentrat pomidorowy, wodę i oliwę z oliwek za pomocą łyżki lub trzepaczki.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Tak przygotowany sos do pizzy odstaw do przegryzienia się smaków. Schładzaj w lodówce przez około godzinę lub całą noc.
  4. Rozsmaruj na surowym blacie ciasta do pizzy.

Sos do pizzy ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • pół kilo pomidorów,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • suszone oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • suszona bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do blendera.
  2. Miksuj do utworzenia gładkiego puree.
  3. Dorzuć sól i pieprz. 

Sprawdź również:
Kluseczki gnocchi ze szpinakiem
Bruschetta z pomidorami
Lasagne z mięsem mielonym

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.04.2018 12:37
Ubóstwiam pomidorowy sos z pizzernii zlota65 !! nie wiem co oni do niego dodają ale jest przepyszny!!!