Rolada szpinakowa przygotowywana na bazie mrożonego lub świeżego szpinaku to lekka przekąska z dodatkami, która doskonale łączy się z rybą, warzywami lub serem. Rolada ze szpinakiem i łososiem, rolada szpinakowa z serem lub wędzonym łososiem to ciekawa alternatywa dla zwykłych przystawek – sprawdź nasze przepisy!
Rolada ze szpinakiem i łososiem: przepis
Oto składniki na roladę ze szpinakiem i łososiem:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- dwa serki kremowe
- 300 gramów pieczonego łososia
- ząbek czosnku
- opakowanie mrożonego szpinaku
Jak zrobić roladę ze szpinakiem i łososiem?
Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy szpinak i czosnek. Po przesmażeniu odsączamy nadmiar wody. W mikserze ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy do masy szpinakowej. Dosypujemy do całości mąkę i mieszamy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy przygotowaną masę. Roladę szpinakową pieczemy przez 190 stopni Celsjusza przez 20 minut w piekarniku. Po wystudzeniu blatu szpinakowego dodajemy stopniowo serek i smarujemy całość. Zwijamy roladę szpinakową. Po godzinie kroimy całość na 4-5 cm plastry. Rolada szpinakowa smakuje wybornie z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Rolada szpinakowa z serem: przepis
Oto składniki na roladę szpinakową z serem
- łyżka masła lub margaryny
- łyżka mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie mrożonego szpinaku
- opakowanie kremowego serka smakowego
- 3 łyżki żurawiny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić roladę szpinakową z serem?
W dużym rondlu podsmażamy masło z mrożonym szpinakiem. Dodajemy posiekany drobno czosnek i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Roztrzepujemy żółtka i dodajemy przesianą mąkę wraz z ubitymi białkami na sztywno. Pieczemy masę szpinakową na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu blatu smarujemy kremowym serkiem smakowym i dodajemy żurawinę. Zwijamy ciasno w rulon i pozostawiamy na godzinę. Rolada szpinakowa pokrojona w plastry i podawana jako zimna zakąska to ciekawy sposób na przyjęcie gości.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem: przepis
Oto składniki na roladę szpinakową z wędzonym łososiem:
- 2 duże jajka
- opakowanie mrożonego szpinaku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 200 gramów wędzonego łososia
- opakowanie serka śmietankowego
- garść posiekanego koperku
Jak zrobić roladę szpinakową z wędzonym łososiem?
Mrożony szpinak układamy na patelni i podsmażamy do pozbycia się nadmiaru wody. Mieszamy całość z żółtkami, solą i pieprzem. Ubijamy białka na sztywno i łączymy ze szpinakiem. Masę szpinakową wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 20 minut. Roladę szpinakową smarujemy serkiem, posypujemy posiekanym koperkiem, zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. Idealnie smakuje z dodatkiem marynowanej cebuli.
Sprawdź inne przepisy na przekąski!