Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- 10 dag masła klarowanego
- szklanka gęstego jogurtu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- 3 łyżki oleju
- 5 cm kawałek imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- łyżka curry
- po 1,5 szklanki różyczek kalafiora, brokułów, ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- cebula
- czerwona papryczka
- szklanka bulionu z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z ciasta jogurtowego!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
- Na oleju przesmaż posiekany imbir, czosnek oraz chilli i curry.
- Dodaj różyczki kalafiora i brokułów, pokrojoną cebulę oraz paprykę.
- Wlej bulion, gotuj, aż płyn odparuje.
- Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto podziel na 12 kulek.
- Każdą rozwałkuj na grubość 5 mm. Przekrój na pół.
- Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.
- Rożki nadziej farszem, tak, aby od góry został zapas ciasta.
- Wolne brzegi załóż na siebie i zlep.
- Pierożki smaż w głębokim oleju na mocno złoty kolor.
Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Waniliowe pierogi - przepis
Jak zrobić chinkali - gruzińskie pierogi z mięsem
Smażone pierogi ziemniaczane - przepis
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Przepis na pierogi z kurczakiem
Kruche pierogi z mięsem - przepis