Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- jajko
- 2 łyżki octu białego winnego
- sól
Farsz:
- 4 cebule, najlepiej szalotki
- 3 łyżki oleju
- 30 dag upieczonego schabu z dużą ilością czosnku
- łyżka posiekanego tymianku
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- jajko
- słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kruche pierogi z mięsem!
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
- Zawiń je w folię spożywczą, odstaw do lodówki na godzinę.
- Szalotki obierz, pokrój w cienkie plasterki, przesmaż na oleju.
- Dodaj drobno pokrojone mięso i tymianek, przesmaż.
- Dopraw papryką, solą i pieprzem. Ostudź.
- Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, nałóż farsz, zlep brzegi.
- Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj jajkiem i piecz 25 minut w 180°C.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia ranciki pierożków posmaruj jajkiem i posyp papryką.
- Ciepłe podawaj z sosem czosnkowym.