Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól
Na farsz:
- 15 dag baraniny
- 15 dag wieprzowiny
- cebula
- sól
- pieprz
- cukier
Na sos:
- 20 dag jogurtu naturalnego
- suszona bazylia
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić chinkali!
- Mięso i cebulę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodaj przyprawy, dokładnie wyrób.
- Z mąki, jajka, wody i soli wyrób sprężyste ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, a następnie wałkuj placki o grubości około 2 mm.
- Z ciasta wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i zlepiaj, formując sakiewki.
- Sakiewki wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj jeszcze 8 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
- Podawaj z sosem jogurtowym.