Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- szczypta soli
Na farsz:
- 50 dag sera białego
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na waniliowe pierogi!
- Ser przepuść przez maszynkę, dodaj żółtka, pół jajka (resztę zużyj do przygotowania ciasta), cukier i cukier wanilinowy.
- Dokładnie wymieszaj i wyrób.
- Przygotuj ciasto pierogowe z mąki, połowy jajka, mleka i soli.
- Dokładnie zagnieć i rozwałkuj na cienki placek.
- Metalową obręczą lub szklanką wycinaj kółka o średnicy około 6 cm.
- Nakładaj farsz i zlepiaj pierożki.
- Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi podawaj gorące, polane masłem i posypane cukrem, lub na zimno ze śmietaną i zmiksowanymi owocami.