Pieczony schab z wiśniami

Sos wiśniowy na bazie wina jest świetnym dodatkiem do pieczeni
/ 29.09.2010 11:03
Schab a la łososiowa polędwica fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie 20 min
Pieczenie ok. 65 min
Porcja 470 kcal


Przepis na 6 porcji:
- 1,20 kg schabu środkowego
- 90 dag wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- szklanka białego wytrawnego wina
- 5 łyżek oleju
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego białego pieprzu
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta suszonego tymianku
- sól



Sposób wykonania:
1. Schab umyj, osusz. Ostrym, długim nożem zrób w nim dwie głębokie kieszenie. Połowę wydrylowanych wiśni wymieszaj z cynamonem oraz białym pieprzem, włóż w kieszenie, zepnij wykałaczkami. 

2. Schab natrzyj solą, czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem. Włóż do brytfanny, polej olejem oraz winem. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, wstaw brytfankę z mięsem, piecz ok. 40 minut, często podlewając powstałym sosem. Następnie dołóż pozostałe wiśnie i piecz kolejne 25 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z ziemniakami z wody.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)