Piccata z indyka nie tylko wygląda bardzo efektownie, ale też pysznie smakuje. Zaserwuj ją z sałatką z fenkułu i pomarańczy. Same sznycle powinny być oblane apetycznym sosem kaparowo-cytrynowym. To danie pomimo swojej wykwintności nie jest wcale trudne w przygotowaniu - idealny pomysł na walentynkową kolację!
Składniki na piccatę z indyka to:
- 3 porządnej wielkości sznycle (kotlety) z indyka,
- cytryna,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 1/2 szklanki białego wina,
- sól,
- pieprz.
Kolacja walentynkowa - 47 przepisów na dania na walentynki
Do sałatki pomarańczowej potrzebne są:
- 2 bulwy kopru włoskiego,
- cytryna,
- 1/2 pęczka natki,
- sól,
- 2 pomarańcze,
- 4 łyżki oliwy,
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- garść uprażonych płatków migdałowych.
Przygotowania rozpocznij od sałatki. Koper włoski możesz zastąpić szpinakiem - jego smak równie dobrze sprawdzi się w tej sałatce! Fenkuł pokrój w cieniutkie plasterki. Dodaj do niego 4 łyżki oliwy, wsyp cukier puder oraz sól, a także sok z cytryny. Powstały dressing wymieszaj z koprem włoskim i posiekaną natką. Na półmisku ułóż koper z dressingiem, plasterki pomarańczy, a wszystko posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Sznycle z indyka delikatnie rozbij. Mięso oprósz solą i pieprzem, a na końcu mąką. Doprawione kotlety obsmaż na oliwie. Gdy będą złociste z obu stron, dodaj resztę składników: białe wino, bulion, otartą skórkę z cytryny i sok z 1/2 tego owocu, kapary. Wszystko gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Wtedy dodaj do niego masło i czekaj, aż się rozpuści. Całość posyp natką pietruszki. Pyszna piccata z indyka na walentynkową kolację już gotowa!