PATISON: patison faszerowany, fit zupa z patisona

zapomniane_warzywa_i_owoce_patison_.jpg fot. Fotolia
Patison to jedno z najmniej kalorycznych warzyw, które doskonale nadaje się do przygotowania jednogarnkowych dań – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 23.10.2017 14:55
zapomniane_warzywa_i_owoce_patison_.jpg fot. Fotolia

Patison to bogactwo wapnia, potasu i magnezu. Doskonale reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz przemianę materii. Nie zawiera tłuszczu, dlatego jest doskonałym składnikiem wielu diet. W postaci faszerowanej lub sycącej zupy – sprawdź jaka wersja przypadnie ci najbardziej do gustu!

Patison faszerowany fit

Oto składniki na faszerowanego patisona:

  • 3-4 średnie patisony
  • cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść startego sera żółtego

Jak zrobić faszerowanego patisona w wersji fit?

Patisony dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wydrążamy ze środka miąższ. Następnie myjemy cukinię i kroimy w mniejszą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystkie składniki i przekładamy do wydrążonego wcześniej patisona. Posypujemy startym serem żółtym. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Tak przygotowane faszerowane patisony w wersji fit doskonale smakują z sosem jogurtowym.

Fit zupa z patisona

Oto składniki na fit zupę z patisona:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3-4 patisony
  • 2 średnie marchewki
  • średnia cukinia
  • 100 g drobnego makaronu
  • kapusta czerwona
  • 2-3 ziemniaki

Jak zrobić fit zupę z patisona?

Bulion warzywny przelewamy do dużego garnka i dolewamy wodę. Marchewkę, patisony, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kapustę czerwoną siekamy i przekładamy do garnka. Wszystko zagotowujemy i dusimy przez około 15 minut. Dodajemy suchy makaron i dusimy kolejne 15 minut. Tak przygotowana zupa z patisona w wersji fit smakuje doskonale z dodatkiem posiekanej pietruszki.

Fit placki z patisona

Oto składniki na fit placki z patisona:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 średnie patisony
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • średnia cebula
  • olej

Jak zrobić fit placki z patisona?

Patisony dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor. Łączymy wszystkie składniki na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane placki odsączamy na ręczniku papierowym. Możemy je podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA