Patison to bogactwo wapnia, potasu i magnezu. Doskonale reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz przemianę materii. Nie zawiera tłuszczu, dlatego jest doskonałym składnikiem wielu diet. W postaci faszerowanej lub sycącej zupy – sprawdź jaka wersja przypadnie ci najbardziej do gustu!
Patison faszerowany fit
Oto składniki na faszerowanego patisona:
- 3-4 średnie patisony
- cukinia
- 2 średnie marchewki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść startego sera żółtego
Jak zrobić faszerowanego patisona w wersji fit?
Patisony dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wydrążamy ze środka miąższ. Następnie myjemy cukinię i kroimy w mniejszą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystkie składniki i przekładamy do wydrążonego wcześniej patisona. Posypujemy startym serem żółtym. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Tak przygotowane faszerowane patisony w wersji fit doskonale smakują z sosem jogurtowym.
Fit zupa z patisona
Oto składniki na fit zupę z patisona:
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3-4 patisony
- 2 średnie marchewki
- średnia cukinia
- 100 g drobnego makaronu
- kapusta czerwona
- 2-3 ziemniaki
Jak zrobić fit zupę z patisona?
Bulion warzywny przelewamy do dużego garnka i dolewamy wodę. Marchewkę, patisony, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kapustę czerwoną siekamy i przekładamy do garnka. Wszystko zagotowujemy i dusimy przez około 15 minut. Dodajemy suchy makaron i dusimy kolejne 15 minut. Tak przygotowana zupa z patisona w wersji fit smakuje doskonale z dodatkiem posiekanej pietruszki.
Fit placki z patisona
Oto składniki na fit placki z patisona:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 średnie patisony
- jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- średnia cebula
- olej
Jak zrobić fit placki z patisona?
Patisony dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor. Łączymy wszystkie składniki na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane placki odsączamy na ręczniku papierowym. Możemy je podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.