Szybki obiad dla dziecka ze skazą białkową - 8 prostych przepisów

Obiad dla dziecka ze skazą białkową fot. Adobe Stock
Obiad dla dziecka ze skazą białkową to wyzwanie - zobacz 8 przepisów bez mleka dla dziecka z alergią na mleko, które są alternatywą dla znanych dań (makaron z warzywami, naleśniki czy pierogi). Mleko pochodzenia zwierzęcego i produkty na jego bazie zastąpisz mlekiem roślinnym, kokosowym, a ser biały np. tofu.
Edyta Liebert / 17.03.2021 15:14
Obiad dla dziecka ze skazą białkową fot. Adobe Stock

Szukanie alternatyw dla mleka i przetworów oraz produktów wykonanych na jego bazie, jest czasochłonne, a przygotowanie obiadu dla dziecka ze skazą białkową nastręcza trudności rodzicom. Zobacz, jak tworzyć pyszne, wartościowe odżywczo dania i alternatywy popularnych obiadów, które dziecko będzie jeść ze smakiem. 

Podczas kompletowania przepisów na obiad dla dziecka, które ma alergię na mleko, skupiałyśmy się na szukaniu alternatyw dań lubianych przez dzieci, a które z oczywistych względów w pierwotnej postaci nie mogą być przez nie spożywane. Oczywistym jest, ze dziecko ze skazą białkową może jeść np. filet rybny z dodatkiem ziemniaków czy surówki, ale trzeba mieć już na uwadze, by mięso (żadnego typu) nie było moczone w mleku. Nawet obróbka termiczna nie redukuje dotkliwego działania alergenu na organizm dziecka. 

Jeśli masz jedynie przeczucia, że dziecko cierpi nie na nietolerancję laktozy, tylko ma alergię na mleko (skaza białkowa), nie eliminuj na własną rękę z jego diety produktów mlecznych. Skontaktuj się z alergologiem, ustal swoje obawy i plan działania. Pamiętaj, że przy diecie dziecka ze skazą białkową ważna jest suplementacja i szukanie alternatywnych źródeł wapnia. W przypadku skazy białkowej z jadłospisu dziecka należy wyeliminować mleko (krowie, owcze, kozie) i jego przetwory (jogurty, kefiry, maślanki, śmietanę), sery twarogowe, sery żółte czy masło czy nawet niektóre wędliny i wyroby mięsne (parówki).

Spis treści:

  1. Pierogi z tofu zamiast sera
  2. Naleśniki na mleku roślinnym z prażonymi jabłkami
  3. Pomidorowa z kokosową nutą
  4. Łosoś pieczony na puree z batatów
  5. Kotleciki owsiano-sojowe z surówką
  6. Razowy makaron z cukinią i pomidorami
  7. Zapiekanka warzywna z makaronem
  8. Makaron z pieczonymi pomidorami, cukinią i papryką

Pierogi z tofu zamiast sera

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • ciepła woda (kilka łyżek),
  • 200 g tofu,
  • ekstrakt z wanilii,
  • erytrytol (lub cukier),
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z olejem i po trochu dodawaj wody. Zamieszaj, zacznij zagniatać ciasto. 
  2. Ciasto powinno wyjść zwarte, gęste, odchodzące od ręki i elastyczne, uformuj w kulę.
  3. Tofu rozrób z erytrytolem (ok. 4 łyżeczki, w zależności od upodobań), wanilią i żółtkiem.
  4. Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości ok 3 mm.
  5. Zacznij wykrawać kółka np. szklanką, na każdym połóż łyżeczkę farszu, złóż na pół, zagnieć brzegi i dociśnij widelcem.
  6. W dużym garnku zagotowuj ok. 2 l wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj kolejno pierogi, mieszając wodę drewnianą łyżką po dnie. Gotuj ok. 5 min od wypłynięcia.
  7. Gotowe pierogi z tofu na słodko wyjmuj, odsącz na sicie, rozłóż.

Pierogi z tofu na słodkofot. Adobe Stock

Naleśniki na mleku roślinnym z prażonymi jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego,
  • 2 jajka, 
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 jabłka do uprażenia lub gotowy mus jabłkowy.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w wysokim naczyniu. Naleśniki z jabłkami to jeden z ulubionych obiadów na słodko i można je przygotować dla dzieci ze skazą białkową na bazie wody lub mleka roślinnego. 
  2. Ciasto na naleśniki bez mleka krowiego powinno odczekać ok. 15 minut do smażenia. 
  3. Rozgrzej patelnię, smaż po 3 minuty z każdej ze stron do zrumienienia.
  4. Jeśli chcesz uprażyć jabłka, obierz je, pokrój w kostkę i w garnku z grubym dnem wlej 1 cm wody i wrzuć jabłka. Przykryj pokrywką i mieszaj od czasu do czasu, aż zmiękną. Możesz dodać cynamon. 

Nalesniki na mleku roślinnym z jabłkamifot. Adobe Stock

Pomidorowa z kokosową nutą

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 100 g koncentratu pomidorowego lub 300 g passaty,
  • 400 g mleka kokosowego (puszka),
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • pieprz i sól.
  • 300 g makaronu lub ryżu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli nie masz gotowego bulionu, ugotuj przez 45 minut warzywa z przyprawami, następnie odcedź i przejdź do działania.
  2. Do wywaru dodaj pomidory w formie koncentratu lub passaty. Zagotuj.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron lub ryż al dente.
  4. Zupę zapraw mlekiem kokosowym (powinno mieć temp. pokojową). Wymieszaj trzepaczką.
  5. Zupę pomidorową bez śmietany dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z makaronem lub ryżem. 
  6. Dla przełamania kokosowej nuty, możesz doprawić zupę odrobiną kolendry lub bazylii.

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowymfot. Adobe Stock

Łosoś pieczony na puree z batatów

  • ok. 200 g filetu z ulubionej ryby, np. łososia,
  • 1 batat (duży),
  •  1 łyżka mleka roślinnego, np. sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę zamarynuj w oleju, soku z limonki, soli i pieprzu przez 30 min.
  2. Batata obierz i pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości.
  3. Piekarnik rozgrzej na programie grill lub termoobieg 180-200°C.
  4. Zamarynowaną rybę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 min.
  5. Bataty odcedź, dodaj odrobinę oliwy, mleko, przyprawy i ubij na puree.
  6. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków na puree (ewentualnie możesz użyć malaksera lub blendera). Na talerz wyłóż puree, a na nim połóż upieczoną rybę. Podawaj ze świeżymi lub pieczonymi warzywami (np. papryką, marchewką, pietruszką) oraz świeżymi kiełkami.

Kotleciki owsiano-sojowe z surówką

Składniki:

  • 5 łyżek nasion soi przed ugotowaniem,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • łyżka bułki tartej,
  • 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany,
  • pieprz,
  • 1/2 małej poszatkowanej główki kapusty,
  • czerwona cebula,
  • jabłko,
  • łyżeczka oleju lnianego (lub innego).

Sposób przygotowania:

  1. Soję namocz w wodzie na dzień przed przygotowaniem, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniuDo wywaru z nasion dorzuć liść laurowy.
  2. Następnie rozgnieć soczewicę z płatkami owsianymi, bułką tartą i przyprawami.
  3. Uformuj placuszki i smaż na złocisty kolor ok. 4 minuty z każdej ze stron.
  4. Przygotuj surówkę: do kapusty dodaj starte jabłko i posiekaną cebulkę, wymieszaj z olejem.

Kotleciki sojowe fot. Adobe Stock

Razowy makaron z cukinią i pomidorami

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 puszki pomidorów w kawałkach,
  • 1/2 cukinii,
  • szalotka,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Szalotkę drobno pokrój i zeszklij na oleju z bazylią i oregano.
  3. Paprykę pokrój w drobne kawałki, dodaj do cebuli. Zalej całość pomidorami z puszki. Duś ok. 10 minut.
  4. Pod koniec duszenia wrzuć rozdrobnioną cukinię i przykryj na kolejne 5-7 minut. Przypraw solą i pieprzem.

Makaron z pomidorami i cukiniąfot. Adobe Stock

Zapiekanka warzywna z makaronem

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • pół małego brokuła,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml mleka kokosowego lub jogurtu kokosowego,
  • gotowy vermezan słonecznikowy lub zblendowane (posiekane na drobno) pestki słonecznika,
  • sól i pieprz.

 Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Warzywa umyj, marchew, czosnek, ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w półksiężyce i talarki.
  3. Brokuł podziel na mniejsze cząstki.
  4. Pomidory umyj i sparz we wrzątku. Obrane pokrój w małą kostkę.
  5. Na oliwie podsmaż lekko marchew, cebulę, czosnek i czosnek.
  6. Dodaj do nich pomidory i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Warzywa dopraw solą i pieprzem.
  8. Do naczynia żaroodpornego włóż makaron i warzywa, całość zalej mlekiem kokosowym i posyp vermezanem.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 25–30 min.

Zapiekanka makaronowa z warzywamifot. Adobe Stock

Makaron z pieczonymi pomidorami, cukinią i papryką

Składniki:

  • ok. 300 g ugotowanego makaronu,
  • 5 aromatycznych pomidorów,
  • 4 słusznej wielkości ząbki czosnku,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 papryki (najlepiej czerwona),
  • 2-3 gałązki tymianku oraz tymianek otarty lub szałwii,
  • oliwa z oliwek,
  • vermezan,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie warzywa umyj, pokrój na kawałki. Czosnku nie obieraj.
  2. Piekarnik nastaw na 200°C.
  3. Na blasze rozłóż warzywa, skrop oliwą i posyp tymiankiem lub połóż gałązki szałwii. Umieść też ząbki czosnku w łupinach. 
  4. Warzywa piecz przez 8-10 minut, przełóż do kielicha blendera i blenduj na gładki krem. 
  5. Kremowe warzywa dopraw oliwą, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Ugotuj makaron typu penne lub  gnocchi. Polej sosem, oprósz vermezanem. 

Makaron z pieczonymi warzywamifot. Adobe Stock

Czytaj także: Dieta małego dziecka ze skazą białkowąDieta bezglutenowa - dla kogo i kiedyProdukty bogate w wapń

Redakcja poleca

REKLAMA