Jak przygotować szpinak świeży, a jak mrożony do naleśników?
Młode liście szpinaku należy wstępnie umyć pod bieżącą wodą i rozłożyć do wysuszenia lub przełożyć do suszarki do sałaty. Gotowy składnik gotujemy 3-4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie i przekładamy do miski z wodą i lodem - ten proces nazywamy blanszowaniem.
Mrożony szpinak wstępnie rozmrażamy i podsmażamy na patelni z masłem lub oliwą. Na tym etapie doprawiamy i osuszamy liście lub mieszankę z wilgoci. Możemy zaprawić go śmietanką kremówką lub topionym serem.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
- garść świeżego szpinaku
- kawałek masła
- czosnek
- 100 g sera feta
- cebula
- oliwa z oliwek
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem feta?
Mąkę łączymy z jajkami i mlekiem i miksujemy na gładką masę. Stopniowo wylewamy porcje płynu na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą z oliwek. Smażymy cienkie naleśniki. Na osobnej patelni przesmażamy blanszowany szpinak i stopniowo dodajemy starty czosnek, masło oraz ser feta. Dusimy przez około 5 minut. Nadziewamy płaty naleśników gotowym farszem i podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym na bazie jogurtu.
Naleśniki ze szpinakiem i serem białym
Składniki:
- szpinak mrożony
- kostka białego sera
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- pomidorki koktajlowe
- czosnek
- oliwa z oliwek
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem białym?
Szpinak rozmrażamy i osuszamy na rozgrzanej patelni. Stopniowo doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z oliwek ze startym czosnkiem. Możemy dodatkowo podlać go śmietanką kremówką. Sypiemy kawałki białego sera i dusimy razem z piórkami cebuli i pomidorkami koktajlowymi przez około 5 minut. W międzyczasie miksujemy mąkę, jajka i mleko. Porcjami nalewamy masę na rozgrzaną patelnię i smażymy płaty naleśnikowe. Gotowym farszem nadziewamy je i zawijamy.
Zobacz też:
Przygotuj najlepsze naleśniki w 6 krokach! Sprawdź! Jak zrobić amerykańskie pancakes? Idealne za każdym razem!