Naleśniki ze szpinakiem

Nie wiesz, jak przyrządzić naleśniki ze świeżym lub mrożonym szpinakiem? Sprawdź nasze propozycje!
Sylwia Kazimierczuk / 25.05.2018 13:15

Jak przygotować szpinak świeży, a jak mrożony do naleśników?

Młode liście szpinaku należy wstępnie umyć pod bieżącą wodą i rozłożyć do wysuszenia lub przełożyć do suszarki do sałaty. Gotowy składnik gotujemy 3-4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie i przekładamy do miski z wodą i lodem - ten proces nazywamy blanszowaniem.

Mrożony szpinak wstępnie rozmrażamy i podsmażamy na patelni z masłem lub oliwą. Na tym etapie doprawiamy i osuszamy liście lub mieszankę z wilgoci. Możemy zaprawić go śmietanką kremówką lub topionym serem.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • garść świeżego szpinaku
  • kawałek masła
  • czosnek
  • 100 g sera feta
  • cebula
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem feta?

Mąkę łączymy z jajkami i mlekiem i miksujemy na gładką masę. Stopniowo wylewamy porcje płynu na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą z oliwek. Smażymy cienkie naleśniki. Na osobnej patelni przesmażamy blanszowany szpinak i stopniowo dodajemy starty czosnek, masło oraz ser feta. Dusimy przez około 5 minut. Nadziewamy płaty naleśników gotowym farszem i podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym na bazie jogurtu.

Naleśniki ze szpinakiem i serem białym

Składniki:

  • szpinak mrożony
  • kostka białego sera
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • pomidorki koktajlowe
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem białym?

Szpinak rozmrażamy i osuszamy na rozgrzanej patelni. Stopniowo doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z oliwek ze startym czosnkiem. Możemy dodatkowo podlać go śmietanką kremówką. Sypiemy kawałki białego sera i dusimy razem z piórkami cebuli i pomidorkami koktajlowymi przez około 5 minut. W międzyczasie miksujemy mąkę, jajka i mleko. Porcjami nalewamy masę na rozgrzaną patelnię i smażymy płaty naleśnikowe. Gotowym farszem nadziewamy je i zawijamy.

Zobacz też:
Przygotuj najlepsze naleśniki w 6 krokach! Sprawdź! Jak zrobić amerykańskie pancakes? Idealne za każdym razem!

Redakcja poleca

REKLAMA