Sos czosnkowy: idealnie ostry i aromatyczny - sprawdzony przepis

sos czosnkowy fot. Adobe Stock
Sos czosnkowy jest świetny do pizzy, kebaba, pieczonej piersi z kurczaka i sałatek. Koniecznie dodaj do niego zioła - to one zapewniają idealny balans smaku.
Barbara Dąbrowska / 04.12.2019 13:58
sos czosnkowy fot. Adobe Stock

Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak sos czosnkowy.  Sos czosnkowy możesz przygotować zarówno na bazie jogurtu, czy kefiru z dodatkiem majonezu, jak również z dodatkiem oliwy z oliwek.

Na skróty:

Przygotowując sos czosnkowy, zwróć uwagę na proporcje. Czosnek nie może dominować w sosie, istotna jest jego ilość, tak aby poszczególne składniki tworzyły harmonijny smak.

Bardzo ważnym dodatkiem do sosu czosnkowego są zioła -  zarówno świeże, jak i suszone: bazylia, oregano, koperek, natka pietruszki. 

Sos czosnkowo-ziołowy

Składniki:

  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj małe opakowanie jogurtu greckiego z posiekanym czosnkiem. 
  3. Dodaj suszoną bazylię i suszone oregano w ilości zgodnej z preferencjami smakowymi.
  4. Całość dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Podawaj np. jako dodatek do mięs grillowanych lub do pizzy.

Sos czosnkowy śródziemnomorski

Składniki:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz.

sos czosnkowy przepis

fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku starannie obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. W małym, zakręcanym słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.
  3. Dodaj po szczypcie soli gruboziarnistej i świeżo mielonego pieprzu.
  4. Słoik dokładnie zakręć.
  5. Potrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki sosu czosnkowego dokładnie się połączą.
  6. Serwuj np. z sałatką z kurczakiem grillowanym.

Sos czosnkowy z kefirem i majonezem

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 6 łyżek kefiru naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W małej salaterce, za pomocą łyżeczki dokładnie wymieszaj majonez z kefirem, aż powstanie półpłynna masa.
  2. Czosnek obierz z łupinki, ząbki bardzo drobno posiekaj.
  3. Do salaterki dodaj dokładnie posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek oraz czosnek.
  4. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Sos podawaj schłodzony, wtedy smakuje najlepiej.

Sprawdź 9 innych przepisów na sosy:

Sos grzybowy zrobisz na śmietanie z masłem. Duś przez 20 minut
Sos grzybowy zrobisz na śmietanie z masłem. Duś przez 20 minut
Sos grzybowy najprościej przygotować z dodatkiem śmietany i ulubionych ziół. Im drobniej pokroisz grzyby, tym będzie gęstszy i kremowy.
Sosy do sałat - 3 przepisy
Sosy do sałat - 3 przepisy
Sosy sałatkowe, które przygotujesz bez trudu!
Przepis na sos ajvar - przysmak kuchni bałkańskiej
Przepis na sos ajvar - przysmak kuchni bałkańskiej
Przysmak kuchni bałkańskiej - przygotuj go z bakłażanów.
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Zobacz, jak przygotować pyszny dip cytrynowy, który możesz podać do dań z grilla! Polecamy!
Sos paprykowy - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Sos paprykowy - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Idealny do mięsnych dań z grilla! Naucz się przygotowywać pyszny sos paprykowy razem z Kasią!
Tagi: czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA