Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 4 duże plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • szczypta kurkumy
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlety cordon bleu!

  1. Piersi kurczaka opłucz, przekrój na cztery sznycle, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na ładne kotleciki.
  2. Oprósz solą, pieprzem, posmaruj jedną stronę musztardą.
  3. Obłóż plasterkiem szynki i sera, złóż na pół, dociśnij i ewentualnie zepnij wykałaczkami.
  4. Płatki kukurydziane wsyp do torebki foliowej, lekko pokrusz trzonkiem łyżki lub wałkiem, po czym wysyp na talerz i wymieszaj z małą ilość kurkumy.
  5. Kotleciki panieruj w mące, jajku i płatkach.
  6. Na patelnię wlej olej, rozgrzej na małym ogniu.
  7. Kładź kotleciki i usmaż z obydwu stron na złoty kolor.
  8. Następnie przełóż na blaszkę, polej tłuszczem ze smażenia i piecz 10 minut w 180 stopniach.
  9. Podawaj z ziemniakami i warzywami z wody.
Reklama

Zobacz inne przepisy na kotlety:

Ziemniaczane kotlety - przepis
Schabowe inaczej - przepis
Koperkowy kotlet schabowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama