Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- filet z piersi kurczaka albo 8 małych sznycelków cielęcych (po 7-8 dag)
- 2 pomarańcze
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 5 dag wiórków kokosowych
- czubata łyżeczka curry
- 10 dag masła
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- słoiczek borówek
- listki kolendry
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety na słodko - nietypowy pomysł na mięso z egzotyczną nutką!
- Sznycelki lekko rozbij.
- Skrop sokiem i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Następnie oprósz pieprzem, panieruj w wiórkach kokosowych wymieszanych z curry.
- Na patelni rozgrzej 1/2 masła z olejem i usmaż sznycelki z obydwu stron.
- Na drugiej patelni rozpuść resztę masła i podduś obrane oraz pokrojone pomarańcze.
- Kotleciki razem z podsmażonymi plastrami pomarańczy przełóż na półmisek, oprósz solą, posyp listkami kolendry.
- Podawaj z borówkami.
Zobacz więcej przepisów na kotlety:
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety Cordon Bleu
Mielone kotlety drobiowe
Kotlety z dynią
Kotlety mielone z buraczkami
Kotlet de vollaile