Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 600 g)
- olej do smażenia
- zimne masło (ok. 60 g)
- kilka łyżek natki zielonej pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Na panierkę:
- bułka tarta
- mąka pszenna
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na de vollaile, czyli tzw. dewolaja!
- Każdy z filetów natnij w połowie grubości, rozłóż a następnie delikatnie rozpłaszcz dłońmi.
- Przykryj kilkoma warstwami folii spożywczej i rozbij tłuczkiem na blacie na kotlety grubości ok. 5 mm, tak by nie porobić dziur i nie uszkodzić struktury mięsa. W ten sposób należy rozbić wszystkie kawałki.
- Każdy kotlet przetnij na pół, tak żeby powstało 6 porcji (każda po ok. 100 g).
- Posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, 1 łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
- Na wszystkich kawałkach ułóż pasek zimnego masła (8-10 g), zwiń w ciasny rulony, oprósz solą i pieprzem, zawiń ściśle w folię aluminiową, podkreślając powstały kształt.
- Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
- W 3 głębokich talerzach przygotuj mąkę, jajka roztrzepane z mlekiem lub śmietaną oraz bułkę tartą - najlepiej jasną, drobno zmieloną.
- Do rondla wlej olej, dobrze go rozgrzej, a następnie zmniejsz płomień.
- Obtocz kotlety w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Smaż na złoty kolor.
- Gotowe roladki osącz na ręczniku papierowym.
- Dobrze, jeśli kotlety de volaille są całkowicie zanurzone w tłuszczu - dzięki temu bez obracania usmażą się równomiernie od zewnątrz i w środku.