Meksykańska quesadilla według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na meksykańską quesadillę:
- pszenne lub kukurydziane tortille
- natka kolendry
- cytryna
- pomidor
- awokado
- ostra papryczka
- pół miseczki czerwonej papryki
- pół miseczki pokrojonej szynki w kosteczkę lub plasterki
- pół szklanki sera Cheddar
- oliwa z oliwek lub olej
Jak zrobić meksykańską quesadillę?
Quesadillę możemy przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa w zależności od preferencji. W wersji wegetariańskiej - awokado kroimy na cienkie paseczki i wyciągamy miąższ ze skórki. Przekładamy na połowę tortilli. Posypujemy cheddarem, pokrojoną ostrą papryczką i posiekaną natką kolendry. W wersji klasycznej z dodatkiem szynki - układamy kawałki czerwonej papryki na placku. Posypujemy kawałkami szynki. Na koniec dodajemy spora ilość sera. Posypujemy solą i pieprzem obie przygotowane wersje. Składamy każdą tortillę na pół i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub oleju. Podpiekamy przez parę minut na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy salsę jako dodatek do quesadilli. Kroimy papryki, ogórka oraz pomidora w kosteczkę. Zrywamy odrobinę kolendry i siekamy. Całość mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Tortille przerzucamy na drugi bok i smażymy na patelni przez parę minut do zbrązowienia. Całość podajemy z warzywną salsą zaraz po przygotowaniu.
Polecamy!
Zobacz pomysły na sprawdzone przystawki na każdą imprezę! Inspirujące przepisy na tortillę z kurczakiem! Sprawdź!