Przystawki przygotowywane zarówno na zimno, jak i na ciepło to wspaniały pomysł na czekadełko dla gości. Grzanki ze świeżymi pomidorami w formie bruschetty lub zimne ostrygi z orzeźwiającym sokiem z limonki – wszystko zależy od preferencji gości. Sprawdź, jak przygotować doskonałe startery!
Pomysły na zimne przystawki
Guacamole
- 3 awokado
- sok z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- średnia cebula
- 3 pomidory
- kolendra
- 2 ząbki czosnku
Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestkę. Wyciskamy sok z limonki. Następnie za pomocą widelca lub blendera rozdrabniamy awokado na gładką masę. Kroimy pomidory, siekamy cebulę i kolendrę. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i ucieramy na gładko, lub zostawiamy pojedyncze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowana pasta świetnie smakuje w tacos, z quesadillas i innymi potrawami meksykańskimi.
Pomysły na wykwintne przystawki
Ostrygi
- 10 ostryg
- cienko pokrojona szynka
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- szczypta soli
- sok z limonki
Jak przygotować ostrygi?
Musimy się upewnić, że ostrygi są świeże i nie mają otwartych muszli. Lekko pootwierane świadczą o tym, ze najprawdopodobniej są zepsute. Szynkę kroimy cienko. Awokado kroimy w drobną kosteczkę i odkładamy na bok. Spryskujemy sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Pomidorki przekrawamy na pół. Ostrygi serwujemy z dodatkami na muszli. Przygotowane w ten sposób idealnie nadają się na wykwintne przyjęcie. Możemy podać z posiekaną kolendrą.
Szybkie przystawki na imprezę
- 8 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżeczka octu
- łyżeczka octu balsamicznego
- parę listków bazylii
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- kawałki bagietki
Jak przygotować bruschettę?
Pomidory siekamy drobno i obieramy ze skórki. Przeciskamy czosnek przez praskę. Łączymy oliwę z oliwek z octem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kroimy bagietkę na mniejsze kanapki i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 5 minut. Na bagietkę nakładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, octem i oliwą. Na koniec układamy listki bazylii. Tak przygotowana włoska przystawka świetnie sprawdzi się podczas przyjęć. Możemy serwować z tartym parmezanem.
Sprawdź inne przepisy na przekąski