PRZYSTAWKI: zimne przystawki, wykwintne przystawki i inne

Bruschetta fot. STOCKFOOD/FREE
Przystawki to doskonałe dania w mini wersji, które rozbudzają nasz apetyt i chęć na więcej doznań kulinarnych – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 11.08.2017 15:17
Bruschetta fot. STOCKFOOD/FREE

Przystawki przygotowywane zarówno na zimno, jak i na ciepło to wspaniały pomysł na czekadełko dla gości. Grzanki ze świeżymi pomidorami w formie bruschetty lub zimne ostrygi z orzeźwiającym sokiem z limonki – wszystko zależy od preferencji gości. Sprawdź, jak przygotować doskonałe startery!

Pomysły na zimne przystawki

Guacamole

  • 3 awokado
  • sok z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • średnia cebula
  • 3 pomidory
  • kolendra
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić guacamole?

Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestkę. Wyciskamy sok z limonki. Następnie za pomocą widelca lub blendera rozdrabniamy awokado na gładką masę. Kroimy pomidory, siekamy cebulę i kolendrę. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i ucieramy na gładko, lub zostawiamy pojedyncze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowana pasta świetnie smakuje w tacos, z quesadillas i innymi potrawami meksykańskimi.

Pomysły na wykwintne przystawki

Ostrygi

  • 10 ostryg
  • cienko pokrojona szynka
  • awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypta soli
  • sok z limonki

Jak przygotować ostrygi?

Musimy się upewnić, że ostrygi są świeże i nie mają otwartych muszli. Lekko pootwierane świadczą o tym, ze najprawdopodobniej są zepsute. Szynkę kroimy cienko. Awokado kroimy w drobną kosteczkę i odkładamy na bok. Spryskujemy sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Pomidorki przekrawamy na pół. Ostrygi serwujemy z dodatkami na muszli. Przygotowane w ten sposób idealnie nadają się na wykwintne przyjęcie. Możemy podać z posiekaną kolendrą.

Szybkie przystawki na imprezę

Bruschetta

  • 8 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • parę listków bazylii
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • kawałki bagietki

Jak przygotować bruschettę?

Pomidory siekamy drobno i obieramy ze skórki. Przeciskamy czosnek przez praskę. Łączymy oliwę z oliwek z octem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kroimy bagietkę na mniejsze kanapki i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 5 minut. Na bagietkę nakładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, octem i oliwą. Na koniec układamy listki bazylii. Tak przygotowana włoska przystawka świetnie sprawdzi się podczas przyjęć. Możemy serwować z tartym parmezanem.

Sprawdź inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA