Kasia Gotuje z Polki.pl- Makaron z sosem z dyni

Makaron z sosem z dyni to idealne danie na chłodne jesienne wieczory!
Sylwia Kazimierczuk / 03.11.2017 13:51

Sos na bazie aromatycznej pieczonej dyni i wyrazistego czosnku to doskonałe remedium na chandrę i pochmurne jesienne dni! Dodatek parmezanu i gałki muszkatołowej podkręca całość. Sprawdź przepis według Kasi Bukowskiej!

Makaron z sosem z dyni

Oto składniki na makaron z sosem z dyni według Kasi Bukowskiej:

  • 500 g pokrojonej dyni
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 500 g makaronu
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić makaron z sosem z dyni?

Pokrojoną dynię i czosnek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Posypujemy szczypta soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30-35 minut. Pod koniec pieczenia dyni gotujemy makaron w gorącej i osolonej wodzie. Upieczoną dynię i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy na gładki i aksamitny sos. Dolewamy bulion, śmietankę kremówkę, starty parmezan oraz gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. Wlewamy do odcedzonego makaronu i dokładnie obtaczamy sosem. Wykładamy do miski i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Tagi: dynia, parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA