Sos na bazie aromatycznej pieczonej dyni i wyrazistego czosnku to doskonałe remedium na chandrę i pochmurne jesienne dni! Dodatek parmezanu i gałki muszkatołowej podkręca całość. Sprawdź przepis według Kasi Bukowskiej!
Makaron z sosem z dyni
Oto składniki na makaron z sosem z dyni według Kasi Bukowskiej:
- 500 g pokrojonej dyni
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 500 g makaronu
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Jak zrobić makaron z sosem z dyni?
Pokrojoną dynię i czosnek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Posypujemy szczypta soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30-35 minut. Pod koniec pieczenia dyni gotujemy makaron w gorącej i osolonej wodzie. Upieczoną dynię i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy na gładki i aksamitny sos. Dolewamy bulion, śmietankę kremówkę, starty parmezan oraz gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. Wlewamy do odcedzonego makaronu i dokładnie obtaczamy sosem. Wykładamy do miski i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy w formie wideo