Pieczone gołąbki

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- główka włoskiej kapusty
- 70 dag mięsa mielonego drobiowego
- 2 jajka
- torebka ryżu
- 20 dag rodzynek
- olej
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- majeranek
- listek laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę włóż do wrzątku, sparz. Następnie zdejmij 8 największych liści, zetnij zgrubiałe nerwy. Ugotuj ryż, osącz.

2. Posiekaj cebulę, zeszklij na oleju. Wymieszaj z mięsem, połową rodzynek, jajkami i ryżem. Masę dopraw majerankiem, vegetą, solą, pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku.

3. Porcję masy mięsnej ułóż u podstawy liścia, jego brzegi załóż do środka, następnie liść z farszem zwiń w roladę. W ten sposób zrób wszystkie gołąbki, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

4. Bulion zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim roztartym ząbkiem czosnku. Zalej nim gołąbki, posyp pozostałymi rodzynkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz godzinę w temp. 200st.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA