Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,2 kg filetu z indyka
- mielona papryka
- olej
- duży por
- 30 dag pieczarek
- łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
- tymianek
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na faszerowaną pieczeń z indyka!
- Mięso opłucz, osusz.
- Natnij wzdłuż z jednej strony.
- Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
- Posmaruj olejem, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osusz, pokrój w półpierścienie.
- Grzyby oczyść, połowę pokrój w plasterki.
- Por przesmaż na maśle, dodaj pieczarki, podsmaż, mieszając, aby odparował prawie cały płyn.
- Oprósz solą i pieprzem, dodaj trochę tymianku, podduś pod przykryciem.
- Farsz wymieszaj z tartą bułką, napełnij nim nacięcie w mięsie.
- Miejsce rozcięcia zszyj białą nicią lub zepnij wykałaczkami.
- Mięso zrumień na patelni z olejem.
- Przełóż do brytfanny.
- Piecz około 30 minut w 190 stopniach C.
- Obłóż pozostałymi poprzekrawanymi na pół pieczarkami oraz pomidorkami.
- Piecz jeszcze około 25 minut.
Zobacz więcej przepisów na smaczne mięsa:
Pieczeń w sosie pieczarkowym - przepis
Jak zrobić polędwiczki w panierce?
Rolada z farszem z bazylii - przepis
Jak zrobić kaczkę z owocami?
Polędwiczki z malinami - przepis