Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,3 kg cielęciny na pieczeń
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 3 marchewki
- 10 dag masła
- pieprz
Sos:
- 4-5 pokrojonych pieczarek
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietanki
- natka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczeń w sosie pieczarkowym!
- Mięso rozkrój na płat.
- Oprósz pieprzem, natrzyj czosnkiem i musztardą, odstaw na 4 godziny.
- Marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie plasterki.
- Ułóż je warstwami na mięsie, zwiń, obwiąż.
- Roladę obsmaż na połowie masła, włóż do brytfanny, polej pozostałym masłem, przykryj, piecz około 2,5 godziny w 170°C.
- Zlej wytworzony sos.
- Pieczarki zrumień na łyżce masła.
- Na reszcie masła przesmaż mąkę.
- Rozprowadź sosem i śmietanką, gotuj 5 minut.
- Podduś z pieczarkami, przypraw.
- Posyp natką, podawaj do pieczeni.