Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 pstrągi
- 8 plasterków wędzonego boczku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sos:
- 25 dag dużych krewetek mrożonych
- skórka otarta z cytryny
- puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- szczypta rozmarynu suszonego
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na grillowanego pstrąga z krewetkami!
- Oczyszczone ryby natrzyj sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wlej pomidory, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, szczyptę cukru.
- Duś 10 minut.
- Dodaj rozmrożone krewetki, skórkę cytrynową i duś wszystko razem jeszcze 5-10 minut.
- Ryby owiń w boczek i ułóż na gorącym grillu.
- Piecz po 6 minut z każdej strony.
- Podawaj pstrągi z sosem krewetkowym.