Składniki:
- 400 ml mleka,
- 0,5 kg schabu,
- 1 cebula lub kawałek pora,
- sól i pieprz,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- smalec i olej do smażenia.
Przygotowanie:
Schab moczony w mleku powinien poczekać do smażenia ok. 4 godzin, a najlepiej aby mięso zamarynować i umieścić w lodówce na noc.
- Opłukany, pokrojony na plastry i obtłuczony tłuczkiem schab włóż do miski i zalej mlekiem z dodatkiem posiekanej w piórka cebuli lub pora tak, żeby cały schab był przykryty.
- Odstaw schab do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
- Schab wyjmij z mleka, odsącz, dopraw solą i pieprzem.
- Następnie schabowe w mleku, namocz w rozbełtanym jajku.
- Po mokrej panierce, czas na suchą - dokładnie obtocz schabowe w bułce tartej tak, by równomiernie się przykleiła.
- Kotlety schabowe w mleku smaż na rozgrzanej patelni do zrumienienia panierki. Podaj je z surówką i ziemniakami.
Artykuł pierwotnie opublikowany 07.11.2011 na zlecenie Edipresse.
Koniecznie wypróbuj: 41 przepisów na schabKotlet schabowy wg Magdy GesslerSprawdzony przepis na schab w sosie własnym