Schabowe w mleku - przepis na delikatny schab w chrupiącej panierce

Schab moczony w mleku ma przewagę nad zwykłym schabowym - mięso wieprzowe jest bardziej delikatne i miękkie. Do mleka możesz dodać 1/2 cebuli lub pora, by mięso nabrało intrygującego smaku. Potem przychodzi czas na obtoczenie schabowego w panierce i smażenie.
Edyta Liebert / 11.12.2020 10:43
DRUKUJ PRZEPIS
Schabowe w mleku - przepis na delikatny schab w chrupiącej panierce fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 ml mleka,
  • 0,5 kg schabu,
  • 1 cebula lub kawałek pora,
  • sól i pieprz,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • smalec i olej do smażenia.
Przygotowanie:

Schab moczony w mleku powinien poczekać do smażenia ok. 4 godzin, a najlepiej aby mięso zamarynować i umieścić w lodówce na noc. 

  1. Opłukany, pokrojony na plastry i obtłuczony tłuczkiem schab włóż do miski i zalej mlekiem z dodatkiem posiekanej w piórka cebuli lub pora tak, żeby cały schab był przykryty.
  2. Odstaw schab do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
  3. Schab wyjmij z mleka, odsącz, dopraw solą i pieprzem.
  4. Następnie schabowe w mleku, namocz w rozbełtanym jajku
  5. Po mokrej panierce, czas na suchą - dokładnie obtocz schabowe w bułce tartej tak, by równomiernie się przykleiła.
  6.  Kotlety schabowe w mleku smaż na rozgrzanej patelni do zrumienienia panierki. Podaj je z surówką i ziemniakami.

Artykuł pierwotnie opublikowany 07.11.2011 na zlecenie Edipresse.

Koniecznie wypróbuj: 41 przepisów na schabKotlet schabowy wg Magdy GesslerSprawdzony przepis na schab w sosie własnym

DRUKUJ PRZEPIS