Składniki na 8-10 porcji pieczeni cielęcej:
- 1,5 kg łopatki cielęcej
- 1 cytryna
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania pieczeni cielęcej:
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Następnie natrzyj czosnkiem roztartym z solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Posyp skórką otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny i listkami tymianku.
- Mięso ciasno zwiń, obwiąż bawełnianą nicią, formując pieczeń.
- W dużym rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Przełóż do brytfanki, wlej wino.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 1-1,5 godziny.