Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Opublikowano: 16.09.2020, 12:29
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- ok. 1/2 kg dyni (najlepiej hokkaido),
- 4 łyżki octu winnego,
- 6 goździków,
- 1/2 szklanki cukru,
- cynamon - ilość według upodobań,
- 2 l wody.
Reklama
Przygotowanie:
Smak i aromat kompotu z dyni to esencja jesieni. Najlepiej wykorzystać dynię hokkaido, chociaż napój z odmiany piżmowej również będzie pyszny.
- Dynię obierz, pokrój w małą kostkę i pozbaw pestek.
- Do garnka z grubym dnem wlej 2 litry wody, dodaj dynię.
- Wsyp cukier, zamieszaj. Gotuj, aż dynia stanie się miękka.
- Kiedy dynia zmięknie i zacznie nawet lekko się rozpadać, do kompotu z dyni dodaj ocet winny, goździki, a także cynamon.
- Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Kompot z dyni można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z dynią:
Przetwory z dyni
Dynia w occie
Ciasto z dyni
Zupa z dyni na różne sposoby
Pumpkin Spice Latte
Zupa z dyni Magdy Gessler
Dynia hokkaido - przepisy
Reklama
Reklama
Reklama