Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg jeżyn,
- 1,5 kg cukru.
Przygotowanie:
O dobroczynnych właściwościach soku z malin słyszeli chyba wszyscy. Tymczasem sok z jeżyn również jest skarbnicą cennych składników - zawiera np. witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas i magnez. Warto przygotować go w sierpniu, gdy przypada szczyt sezonu na jeżyny.
- Jeżyny umyj - uwaga, zrób to delikatnie. Nie narażaj owoców na silny strumień wody.
- Umieść jeżyny w dużym słoju (lub w dwóch słojach). Zasyp je cukrem.
- Wierzch słoika nakryj złożoną gazą - warto zabezpieczyć ją sznurkiem albo gumką-recepturką.
- Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.
- Po upływie tygodnia, powstały sok z jeżyn przecedź przez sito. Wlej go do garnka.
- Gotuj sok przez 8-9 minut.
- Przelej sok z jeżyn do wyparzonych słoików. Mocno zakręć. Słoiki warto zapasteryzować - najlepiej przez 12-17 minut.
Więcej przepisów z jeżynami:
Placek serowy z jeżynami
Ciasto z jeżynami
Nalewka z jeżyn
Dżem z jeżyn
Co zrobić z jeżyn?