Placek serowy z jeżynami fot. STOCKFOOD/FREE

Placek serowy z jeżynami - przepis

Cukier puder warto wymieszać ze startą skórką cytrynową
/ 23.07.2013 10:34
Placek serowy z jeżynami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 100 min * porcja – ok. 265 kcal

Składniki na 16 porcji:

  • 75 dag sera potrójnie mielonego
  • 5 jajek
  • po 1 szkl. cukru i mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 opakowanie Sernixu
  • 1 budyń waniliowy
  • 30 dag jeżyn
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Do sera dodaj żółtka, cukier, mleko, cukier waniliowy, budyń i Sernix. Wszystko razem zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
  2. Ubij sztywną pianę z białek i ostrożnie połącz z masą serową.
  3. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp jeżynami.
  4. Placek piecz 10 min w temp. 220 st. C, a następnie zmniejsz temp. do 160 st. i piecz jeszcze ok. 80 min. Studź w uchylonym piekarniku. Posyp cukrem pudrem.

Pyszne ciasta - forum >>