Zapach cytrusów i odrobiny alkoholu - to coś co od razu kojarzy się z ponczem. To napój, który możemy podać na przyjęciu jako ciekawą alternatywę wobec tradycyjnych alkoholi czy drinków. Często podaje się go przed podaniem pieczonego mięsa.
Składniki niezbędne do przygotowania ponczu:
1 l mocnej herbaty
350 ml rumu
2 cytryny
6 pomarańczy
20 dag cukru/ można zastąpić miodem
Polecamy: Pyszny owocowy napój - idealny na każdą porę roku
Sposób przyrządzenia:
Na początku umyć i osuszyć cytryny, a potem pomarańcze. Owoce przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok. Do garnka wlać sok z cytryn i pomarańczy. Dodać herbatę i rum. Całość zagotować, wsypać cukier, zmniejszyć ogień i podgrzewać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia. Wysokie szklanki opłukać ciepłą wodą, owinąć w materiałowe serwetki. Poncz wlać do szklanek i podawać.
Zobacz też: Jak zrobić nalewkę wiśniową?
Tak przygotowany poncz może być świetnym dodatkiem do wielu ciast i deserów. To również idealny napój na zimowe, chłodne wieczory i świetny napój na imprezę karnawałową lub Sylwestra. Nie jest bardzo mocny w smaku, a przy tym, dodatek cytrusów powoduje, że smak jest niezwykle oryginalny - słodki ale jednocześnie kwaśny. Podany z plastrem pomarańczy powinien zachwycić wszystkich gości.
Polecamy: Jak zrobić kurkówkę?