Jak przygotować poncz?

Święta zbliżają się coraz większymi krokami. Zaraz po nich Sylwester i karnawałowe szaleństwo. Co może się przydać w tym okresie? Z pewnością poncz - jako dodatek do ciasta lub jako napój do picia. Jak szybko samemu przygotować wyjątkowy trunek? - na pytanie znajdziesz odpowiedź w tym artykule.
/ 21.12.2011 10:35

Zapach cytrusów i odrobiny alkoholu - to coś co od razu kojarzy się z ponczem. To napój, który możemy podać na przyjęciu jako ciekawą alternatywę wobec tradycyjnych alkoholi czy drinków. Często podaje się go przed  podaniem pieczonego mięsa.

Składniki niezbędne do przygotowania ponczu:

1 l mocnej herbaty
350 ml rumu
2 cytryny
6 pomarańczy
20 dag cukru/ można zastąpić miodem

Polecamy: Pyszny owocowy napój - idealny na każdą porę roku

Sposób przyrządzenia:

Na początku umyć i osuszyć cytryny, a potem pomarańcze. Owoce przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok. Do garnka wlać sok z cytryn i pomarańczy. Dodać herbatę i rum. Całość  zagotować, wsypać cukier, zmniejszyć ogień i podgrzewać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia. Wysokie szklanki opłukać ciepłą wodą, owinąć w materiałowe serwetki. Poncz wlać do szklanek i podawać.

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Tak przygotowany poncz może być świetnym dodatkiem do wielu ciast i deserów. To również idealny napój na zimowe, chłodne wieczory i świetny napój na imprezę karnawałową lub Sylwestra. Nie jest bardzo mocny w smaku, a przy tym, dodatek cytrusów powoduje, że smak jest niezwykle oryginalny - słodki ale jednocześnie kwaśny. Podany z plastrem pomarańczy powinien zachwycić wszystkich gości.

Polecamy: Jak zrobić kurkówkę?

Redakcja poleca

REKLAMA