Jak przygotować kurkówkę - nalewkę z kurek?

Nalewka z kurek na pewno zaostrzy apetyt. fot. Fotolia
Nalewki z grzybów to niezwykle oryginalny napitek. Oto przepis na prawdziwą rzadkość - nalewkę z kurek.
/ 11.07.2011 15:25
Nalewka z kurek na pewno zaostrzy apetyt. fot. Fotolia

Kurka czyli pieprznik

Kurka, czyli pieprznik jadalny to jedno z najszlachetniejszych gatunków grzybów. Są one bardzo odporne , dobrze nadają się do przechowywania, transportu i różnego rodzaju obróbki. Ich charakterystyczny smak, lekko ostry, świetnie podkreśla smak różnych potraw.

Niewiele osób jednak wie, że z kurek można przyrządzić znakomitą nalewkę, która może nam służyć jako aperitif lub po prostu intrygująca ciekawostka smakowa dla naszych gości. 

Zobacz też: Co trzeba wiedzieć o kurkach?

Składniki

Będziemy potrzebować pół litra spirytusu i 20 dkg kurek.

Żeby przygotować nalewkę z kurek musimy najpierw kurki delikatnie obgotować – wrzucić na wrzątek, po czym ostudzić. Tak przygotowane kurki wkładamy do butelki lub słoika, po czym zalewamy spirytusem albo wódką.

Łatwo możemy stwierdzić kiedy nalewka jest gotowa – grzyby opadną wtedy na dno słoja lub butelki.

Nalewka z kurek jest najlepsza podawana dobrze schłodzona.

Polecamy także: Jak zrobić krem z kurek?

Redakcja poleca

REKLAMA