Kurka czyli pieprznik
Kurka, czyli pieprznik jadalny to jedno z najszlachetniejszych gatunków grzybów. Są one bardzo odporne , dobrze nadają się do przechowywania, transportu i różnego rodzaju obróbki. Ich charakterystyczny smak, lekko ostry, świetnie podkreśla smak różnych potraw.
Niewiele osób jednak wie, że z kurek można przyrządzić znakomitą nalewkę, która może nam służyć jako aperitif lub po prostu intrygująca ciekawostka smakowa dla naszych gości.
Zobacz też: Co trzeba wiedzieć o kurkach?
Składniki
Będziemy potrzebować pół litra spirytusu i 20 dkg kurek.
Żeby przygotować nalewkę z kurek musimy najpierw kurki delikatnie obgotować – wrzucić na wrzątek, po czym ostudzić. Tak przygotowane kurki wkładamy do butelki lub słoika, po czym zalewamy spirytusem albo wódką.
Łatwo możemy stwierdzić kiedy nalewka jest gotowa – grzyby opadną wtedy na dno słoja lub butelki.
Nalewka z kurek jest najlepsza podawana dobrze schłodzona.
Polecamy także: Jak zrobić krem z kurek?