Wiosną przechodzi nam ochota na zupy, tłuste mięsa, gorące potrawy. Szukamy lekkich przekąsek - to też czas, w którym szczególnie dbamy o to, by posiłki były mniej kaloryczne niż zimą. a co w kwestii napojów?
Owocowe koktajle kuszą prostotą wykonania, rewelacyjnym smakiem, wyglądem, co absolutnie nie podlega dyskusji. Smoothie to niczym ambrozja - napój bogów, dostępny także dla nas - przyjemność i lekarstwo w jednym.
Nie istnieje granica wiekowa ich spożywania - powinno pić się min. szklankę soku dziennie (unikamy jedzenia owoców wieczorem przez zachodzącą w nich fermentację), ale czyż nie jest to słodki obowiązek?
Zobacz także: 5 porcji warzyw i owoców dziennie
Mandarynka, marakuja, mango - mistrzowski mix
Od dziś Twoim obowiązkiem jest posiadanie w swojej spiżarce co najmniej 3 rodzajów owoców, im bardziej różnorodnych, tym lepiej. Dzięki temu stworzysz wspaniały napój, który działa jak balsam dla Twojej wątroby i rewelacyjnie wpływa na samopoczucie.
Do przygotowania smoothie potrzebujesz: 4 mandarynki lub pomarańcze, jedną dojrzałą marakuję (obraną i przekrojoną na pół - bez pestek), mango, 200 ml mleka kokosowego z puszki (bez tłuszczu lub light). Owoce obierz, pokrój i po prostu zmiksuj! Proste i przyjemne. Jeżeli chcesz, aby napój był lżejszy, dodaj lód albo większą ilość soku z mandarynek.
Zobacz także: Drinki i napoje chilijskie