Wódka w kuchni

Wódka w kuchni.
Wódka w kuchni czyli o różnych zastosowaniach dla wódki w przygotowywaniu potraw.
/ 16.01.2012 20:22
Wódka w kuchni.

Alkohol ma różnorodne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Poza drinkami, nalewkami, wódka świetnie sprawdza się jako dodatek do wypieków i przetworów, udoskonali smak deserów, można ją wykorzystywać w marynatach, sosach, bigosie i innych daniach z kapusty.

Do czego wódka?

Wódka podkreśla smak potraw, konserwuje, poprawia jakość przetworów, pomoże nam zapewnić efektowne podanie płonącego dania. Jak wykorzystywać wódkę w kuchni? Oto kilka prostych wskazówek dla zastosowania tego trunku podczas gotowania.

Zobacz również: Historia polskiej wódki

1. Łyżka wódki dodana do konfitur, sprawi że nie będą się cukrzyły ani pleśniały.

2. Kilka kropel wódki sprawi, że ciasta będą bardziej puszyste i pulchne.

3. Wódka świetnie komponuje się ze smakiem kremów i sorbetów, warto zastosować ją ze względu na działanie konserwujące.

4. Pół kieliszka wódki na 40 dag mąki należy dodać podczas robienia ciasta francuskiego, dzięki temu uzyska swoją tradycyjną konsystencję.

5. Kieliszek wódki dodany do sosów, podkreśli ich zapach i smak.

6. Wódkę można również dodawać do dań z makaronami i mięsem.

Sprawdź także: Jak przygotować domowe piwo

Redakcja poleca

REKLAMA