Przepis na cydr nie jest skomplikowany - wystarczą jabłka, drożdże specjalistyczne i pożywka dla drożdży. Od wina jabłkowego odróżnia go m.in. to, że nie jest doprawiany cukrem. Ma również mniejszą zawartość alkoholu, która może się wahać od 1,5% do 7%, a tym samym jest o wiele mniej kaloryczny od wina jabłkowego - 100 ml cydru ma około 35 kcal, a 100 ml wina około 45 kcal. Cydr może być niegazowany lub z bąbelkami.
Kolor i aromat cydru, zależy przede wszystkim od gatunku wykorzystanych jabłek - najlepiej jest pomieszać kilka z nich - słodkie z kwaśnymi.
Spis treści:
Podstawowy przepis na cydr
Podstawą idealnego cydru jest mieszanka różnych odmian jabłek - najlepiej, jeśli przewagą są jabłka słodkie.
Składniki:
- 10 kg jabłek,
- drożdże specjalistyczne do cydru,
- pożywka dla drożdży.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij z nich sok w sokowirówce.
- Sok przelej do balonu, dodaj przygotowaną matkę drożdżową (przepis na opakowaniu) i pożywkę dla drożdży.
- Po 2 tygodniach zlej sok (po tym czasie powinien już przestać pracować) i pozostaw w chłodnym miejscu przez około 3 tygodnie.
- Po upływie tego czasu przelej alkohol do butelek. Domowego cydru nie powinno się przechowywać dłużej niż rok.
fot. Adobe Stock
Przepis na cydr z gotowego soku jabłkowego
Jeżeli chcesz, by cydr był musujący, do każdej butelki dodaj odrobinę cukru lub glukozy krystalicznej - 1 łyżeczka na półlitrową butelkę.
Składniki:
- 10 litrów soku jabłkowego niefiltrowanego,
- drożdże do cydru.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym soku jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wytworzenia się bąbelków na powierzchni soku.
- Sok jabłkowy przelej do balona i dodaj do niego drożdże.
- Całość zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po 2-3 tygodniach (aż sok przestanie pracować) gotowy cydr przelej do butelek.
- Odstaw w chłodne miejsce na około 3 tygodnie.
- Gotowy cydr musujący najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Przepis na cydr z jabłek domowy
Składniki:
- 10 kg jabłek,
- 4 kawałki kory cynamonowej,
- 6-8 goździków.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój na ćwiartki i wyciśnij z nich sok w sokowirówce.
- Sok przelej do balonu, dodaj przygotowaną matkę drożdżową (przepis na opakowaniu) i pożywkę dla drożdży. Dorzuć korę cynamonową i goździki.
- Po około 2 tygodniach przefiltruj sok i pozostaw w chłodnym miejscu przez 3 tygodnie.
- Cydr przelej do butelek.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na domowe alkohole: