Jak się w Chile przyrządza mięsa?

karkówka grill
W Chile mięso najczęściej przyrządza się na grillu. Miłośnicy mięsa na pewno znajdą tu coś dla siebie, choć nie powinni nastawiać się na zbyt wyszukane potrawy.
/ 16.11.2010 10:22
karkówka grill

Ulubione grillowanie

Chilijczycy jedzą sporo mięsa, nie ograniczając się do jednego rodzaju, ale preferują dość proste sposoby ich przyrządzania. Najczęściej smażą lub grillują i takich grillowanych kąsków nie zabraknie na pewno w żadnym chilijskim domu czy restauracji. Grillowanym mięsom zazwyczaj towarzyszą rozmaite, dość pikantne i wyraziste sosy. Często też kawałki wołowiny dorzuca się do innych dań o charakterze nie tylko mięsnym, na przykład do cazueli, czyli rosołu, do zapiekanego w ziemnej norze curanto, a także do zapiekanki pastel de choclo, gdzie pod warstwą kukurydzy nie może zabraknąć kawałków wołowiny.

Zobacz także: Grillowanie - jak przygotować proste sosy do mięs?

Stek z dodatkiem

Wśród popularnych pomysłów na wołowinę jest potrawa o nazwie lomo a lo pobre. Jest to najczęściej duży stek wołowy, na którym układa się jajko sadzone. Czasami dorzuca się też do tego frytki, zdarza się, że mięso kroi się i na pokrojonych kawałkach usadza jajko. Chilijska propozycją są też kanapki z wołowiną, w których poza dobrze wysmażonym stekiem znajduje się też ser oraz sos na bazie octu winnego, czosnku, chili i kminku. Całość bywa na końcu jeszcze lekko grillowana.

Drobiowy obiad

Na chilijskich stołach nie brak też dań drobiowych. Najczęściej kurczak również jest grillowany lub smażony. Jedną z chętniej przygotowywanych potraw jest pollo con arroz, czyli kurczak z ryżem. Drobiowe kawałki znajdują się też w większości potraw, które słyną z tego, że jest w nich bogactwo składników, czyli rozmaite zapiekanki i zupy. Zwykle spotykają się tam z wołowiną, na przykład w pastel de choclo, a nierzadko też z rybami, jak w przypadku curanto.

Zobacz także: Jak jeść potrawy mięsne?

Redakcja poleca

REKLAMA