Wanilia z Madagaskaru

To właśnie na Madagaskarze są dziś największe uprawy wanilii, którą świat pokochał za specyficzny smak i niezwykły aromat.
Francuskie ciasteczka. W Alzacji jada się je na Święta.

Drogi przebój z wyspy

Wanilia znana była już Aztekom, którzy chętnie łączyli ją na przykład z czekoladą. Od nich przejęli przyprawę Hiszpanie i rozpowszechnili na całym obszarze swych wpływów. Pierwotnie uprawiano ją wyłącznie w Meksyku, z czasem pojawiła się w innych krajach, choć aklimatyzuje się wyjątkowo ciężko. Dopiero wprowadzenie sztucznego zapylania tak naprawdę otworzyło plantatorom z innych krajów możliwość uprawiania wanilii. Dziś występuje na różnych kontynentach, ale Madagaskar należy do najbardziej liczących się eksporterów. Wytworzenie przyprawy jest procesem długim, a to bardzo podnosi jej koszt. Zbiera się tylko niedojrzałe strąki, następnie suszy je, aż ściemnieją i pomarszczą się, ale pozostaną nadal elastyczne. W Meksyku i na Madagaskarze po zerwaniu blanszuje się je krótko wrzącą wodą, a dopiero potem suszy. Najlepsze jakościowo laski są pokryte krystalicznym nalotem waniliny, której przyprawa zawdzięcza swój charakterystyczny smak i zapach. W odpowiednich warunkach mogą być przechowywane nawet trzy, cztery lata.

Zobacz także: Esencja waniliowa

Pomysły z Madagaskaru

Na całym świecie wanilia stosowana jest przede wszystkim do deserów. Doskonale sprawdza się w rozmaitych ciastach, budyniach, lodach i likierach. Mieszkańcy Madagaskaru chętnie dodają ją do miejscowego rumu, a także wykorzystują aromatyczną siłę swego eksportowego hitu w daniach o bardziej zasadniczym charakterze. Ciekawie smakuje na przykład mięso zebu w delikatnym sosie waniliowym lub kurczak z wanilią. Na wyspie można spróbować również waniliowego tuńczyka. Brzmi to dość egzotycznie, ale udowadnia, że wanilia pasuje nie tylko do słodkich ciasteczek do kawy. Na Madagaskarze wanilię można kupić powszechnie, trzeba jednak uważać, by nie był to produkt gorszej jakości, sprzedawany w równie wysokiej cenie, jak najlepsze laski.

Zobacz także: Co się pije na wyspie?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)