Arabskie ciasto basbusa jest popularne m.in. w Egipcie. Nie trzeba jednak tam jechać, by poczuć ich smak. Podpowiadamy jak zrobić ciasto basbusa i podzielić je na małe ciasteczka.
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki kaszy manny
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamony
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 20 dag masła
na syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- sok z cytryny
Zobacz także: Robimy egipski deser z dyni
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy suche składniki - kaszę mannę, wiórki, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, a następnie wszystko mieszamy. Do mieszanki dodajemy mleko i miękkie masło, wyrabiamy ciasto. Gotową masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia, kroimy na niewielkie kwadraty lub romby. To pozwala, po upieczeniu, łatwo podzielić ciasto na porcje. Blachę wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Syrop gotujemy z cukru, wody i soku z cytryny. Ciasto polewamy przestudzonym syropem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zobacz także: Suk, czyli arabski targ - poradnik kupującego