Można w niej również spotkać również słodkie przekąski w postaci daktyli czy migdałów.
Ciastka
Chicha – ciastko z dziurką na ciepło. Nie jest to jednak zwykłe ciastko z dziurką - przypomina smażony pączek na wysokim tłuszczu, ale w trochę innym smaku niż jego arabski czy francuski kuzyn. Podobny do chicha jest ftajar - pulchne ciasteczko, smażone na wysokim tłuszczu.
Makrouth – (makrut) – jest to prawdziwa słodka bomba - słodkie ciasto z mąki pszennej, nadziewane jest masą ze słodkich daktyli, doprawianych esencją pomarańczową. Wyzwanie dla prawdziwych miłośników słodkich wrażeń.
Baklaoua (czyt. baklawa) prawdziwy rarytas dla smakoszy orzechów. Francuskie ciasto nadziewane jest migdałami, czasami z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, pistacji, cynamonu i płynnego miodu.
Gateaux (czyt. gato) jest ciastkiem nieco podobnym w składzie do poprzedniego ciastka. Bywa różnie nazywane: kaacs czy assida. Ciastka powstają z dodatkiem migdałów, różnych orzeszków, daktyli i pestek. Są słodkie, najczęściej z dodatkiem miodu.
Polecamy:Jak smakują algierskie łakocie?
Inne słodkości
W tym ciepłym kraju nie brak soczystych i słodkich owoców, z których można przyrządzić smakowite deseru w bardzo prosty sposób - serwując Tarte aux fruits, czyli owocowe desery, tarty lub Salade de fruits, czyli sałatki owocowe.
Dekoracje
Czy to desery, czy ciastka, czy nawet sałatki owocowe każda z tych propozycji może by udekorowana dodatkowo jeszcze jednym słodkim elementem - słodką posypką lub mielonymi orzechami.
Najczęściej do dekoracji, ale nie tylko używane są daktyle deglet en nour, cacaouettes - białe orzeszki, podobne do migdałów, les amandes - migdały. Zatem prawdziwy raj dla smakoszy słodkości.
Czytaj także:Zaskakujące owoce afrykańskie