Alergeny ukryte

Jak się jada w Niemczech?

Kuchnia niemiecka nie kojarzy nam się najlepiej, a tymczasem na terenie tego dużego kraju można naprawdę świetnie zjeść.
/ 29.09.2010 12:02
Alergeny ukryte

Smaczna różnorodność

Niemcy zajmują pokaźną część Europy i mają wielu sąsiadów, nie dziwi więc, że niemiecka kuchnia w różnych częściach kraju zachowuje sporą odrębność, a poza wspólnym dla wszystkich Niemców zamiłowaniem do mięs czy ziemniaków w różnych regionach można spróbować także smaków zupełnie odmiennych. Zachodnia część kraju, ulegająca wpływom francuskim i szwajcarskim, oferuje spory udział warzyw w menu, potrawy są delikatniejsze, bardziej wysublimowane. Szwarzwald słynie z szynki, wiśniówki, tortu szwarcwaldzkiego, a także mającej francuskie korzenie zupie z czerwonej cebuli. Im bardziej na północ kraju, tym więcej na talerzach ryb, wśród nich głównie dorsze i śledzie, te ostatnie najchętniej w formie rolmopsa. Ryby zasilają też stoły w tych rejonach kraju, w których nie brak jezior i rzek, tam królują pstrąg, sandacz, okoń i karp. Kuchnia tych regionów jest prosta i pożywna. Z kolei w regionach południowych jada się lżej, a w kuchni pojawiają się wpływy włoskie. W Westfalii poza słynną szynką warto spróbować ciemnego piwa i ciemnego chleba, zwanego pumperniklem. W Bawarii nie można ominąć bulionu z pulpetami z wątróbki ani pieczeni z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego. Szwabia proponuje soczewicę z kluskami i parówką oraz słynne również poza krajem kluski Spätzle. W Berlinie trzeba spróbować kotletów mielonych, a w Lubece słodyczy z marcepanu. Podróż po tym kraju wcale nie musi być więc monotonna kulinarnie.

Polecamy: Jakie są niemieckie wina?

Goście również w kuchni

Silna pozycja gospodarcza Niemiec sprawia, że pojawia się tam wielu obcokrajowców szukających pracy. Przywożą oni ze sobą także swoje tradycje kulinarne. Dlatego na terenie Niemiec bez trudu spotkać można potrawy z kuchni włoskiej, tureckiej, greckiej, rosyjskiej czy chińskiej. Dania z tych krajów nie pojawiają się jednak wyłącznie na stołach emigrantów, ale podbijają serca rodowitych Niemców, spowijając kraj siecią knajpek i restauracji z międzynarodowym menu.

Lista przebojów niemieckiej kuchni

Bez względu na różnorodne wpływy w kuchni niemieckiej są stałe składniki i potrawy, od których tradycyjny Niemiec nie odwróci się nigdy. Wśród warzyw do absolutnej czołówki należą ziemniaki i kapusta, w mięsach królują potrawy z wieprzowiny, najchętniej w gęstych sosach. Bogactwo szynek i kiełbas może przyprawić o zawrót głowy. Niemiecka kuchnia jest kaloryczna, ale też smaczna, pożywna i sycąca.

Zobacz także: Niemieckie sposoby na mięso

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/20.05.2013 14:12
ch...jówka