Ser harceński
Ser harceński wyrabia się w niemieckim regionie Harzu. region ten rozciąga się pomiędzy Brunszwikiem, Getyngą a Hannoverem. Ser ten wytwarzany jest z mleka odtłuszczonego oraz dodatku podpuszczki, jest wyjątkowo chudy - zawiera tylko ok. 1,5% tłuszczu. Smak - lekko pikantny, kwaskowaty. Sera harceńskiego raczej nie dostaniemy w szerokiej sprzedaży, choć trafia do marketów, jednak na mniejszą skalę - wyrabiany jest regionalnie, w małych gospodarstwach rolnych zajmujących się hodowlą bydła. Ser harceński jest serem twarogowym dojrzewającym.
Co ciekawe - powstało kilka "pochodnych" tego sera. Czeskie twarożki ołomunieckie wytwarzane są jako sery typu harceńskiego.
Zobacz także: Niemieckie serowe rarytasy.
Ser Nieheimer
To ser pochodzący z regionu Północnej Nadrenii - Westfalii. Jest twardym serem twarogowym dojrzewającym, dosyć ostrym w smaku. Produkowany jest z twarogu pozyskiwanego z chudego mleka oraz soli. Może być wzbogacony o kminek. Stopniowo, w procesie dojrzewania, zmienia się zawartość wody. Proces dojrzewania sera Nieheimer oparty jest na kulturach drożdżowych kwaśnego skrzepu oraz kulturach bakteryjnych. Tym, co odróżnia go od innych serów z kwaśnego mleka jest właśnie to, że nie wykorzystuje się żadnych dodatkowych kultur.
Ser Nieheimer pochodzi z rejonu gminy Nieheim. Zarówno twaróg jak i mleko muszą pochodzić z tego samego obszaru, czyli właśnie z gminy Nieheim. Tradycje wyrobu sera sięgają kilkuset lat.
Weisslacker Bierkase
Ten ser nie jest może typową wizytówką niemieckiego regionu - zasługuje jednak na to, by znaleźć się w tym zbiorze. Jest to ser twardy podpuszczkowy, w procesie dojrzewania moczony w piwie oraz nacierany solą. Zawiera ok. 45% tłuszczu, w smaku jest lekko ostry. Czas jego dojrzewania wynosi 7 miesięcy. Ser Weisslacker Bierkase jest polecany głównie pod napoje piwne.
Bavarian blue
Ser Bavarian blue to niebieski, kremowy, pełnotłusty ser, pleśniowy. Bavarian blue ma lekko pikantny smak, konsystencję kremową. Zawiera 70% tłuszczu oraz wiele cennych składników odżywczych, m.in. magnezu i potasu. Sera nie można zamrażać, gdyż traci zarówno smak jak i konsystencję.
Bavarian blue występuje zazwyczaj w roli przystawki lub deseru. Może być serwowany z winami czerwonymi oraz różowymi.
Zobacz także: Skąd pochodzą i jak stosować włoskie sery?
Ser Cambozola
Cambozola jest pleśniowym serem z mleka krowiego, ma skórkę podobną do typowego camemberta. Sam ser powstał z połączenia dwóch: camemberta z gorgonzollą, stąd też jego nazwa. Charakteryzuje go delikatny smak, kwaśno-słony. Cambozola czasem występuje jako przekąska, częściej - jako składnik sosów, dodatek do mięs i innych potraw. Wytwarzany jest w regionie Chiemgau Bawarii.
Polecamy: Jakie sery wybierają Czesi?