Tłumacz portugalskich dań

Portugalia.
Tłumacz portugalskich dań jest doskonałą pomocą w wędrówkach po portugalskich restauracjach, gospodach i innych punktach gastronomicznych. Zawiera rejestr najważniejszych dań portugalskich - dzięki niemu dowiesz się co koniecznie musisz spróbować w Portugalii!
/ 11.07.2010 19:28
Portugalia.

A

Açorda à alentejana – zupa z chlebem, jajkiem, czosnkiem i oliwą
Amêijoas a bulhão pato – duszone małże z czosnkiem, cytryną, oliwą i kolendrą
Arroz de marisco – ryż z owocami morza
Arroz doce – ryż na słodko
Azeitonas – małe oliwki w zalewie lub marynacie, często nadziewane

B

Bacalhau à Gomes de Sá – dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą, pietruszką i jajkiem
Bacalhau com Nata – dorsz w śmietanie
Bacalhau á Bras – dorsz z ziemniakami i jajkiem
Bolinhos – krokiety
Bolinhos de queijo fresco – ciasteczka z białym serem
Bolo rei – ciasto drożdżowe pieczone w Boże Narodzenie
Broa de milho – chleb kukurydziany, popularny szczególnie na północy kraju

Polecamy: Jak się je na południe od Lizbony?

C

Cabrito assado – pieczonę koźlę
Caldeirada – jednogarnkowe danie rybne, potrawka rybna
Caldo verde – zupa z kapustą couve gallega
Canja – rosół z kurczaka
Caracois – ślimaki doprawiane na ostro
Carne de porco à alentejana – marynowana wieprzowina z małżami
Cozido à Portuguesa – jednogarnkowa potrawa z różnych rodzajów mięs i warzyw

E

Empadas de Galinha – paszteciki z kurczakiem
Enguias de escabeche – małe węgorze pieczone na ostro

Zobacz także: Jak się je na Maderze i Azorach?

F

Feijoada – danie z fasoli, ryżu i wędzonego mięsa
Figo con presunto – świeże figi z surową, wędzoną szynką
Folar – ciasto wielkanocne z jajkiem w środku
Frango de carril – pieczony kurczak na pikantnie

G

Ginjinha – likier wiśniowy

Polecamy: Portugalskie przekąski

L

Leitâo assado – pieczone prosię

M

Medronho – słodka wódka z owoców drzewa truskawkowego

P

Pimentos assados – papryka pieczona na ruszcie
Pastéis – ciasteczka
Pastéis de Belém – słynne ciasteczka z budyniem sprzedawane w Belem w Lizbonie

R

Rissóis – pierożki 

Polecamy: Przewodnik po portugalskich serach

S

Sardinhas assadas – sardynki z rusztu
Sardinhas fritas – sardynki smażone
Sopa de Pedra – zupa z kamienia, odpowiednik polskiej zupy na gwoździu, gęsta, pożywna zupa jarzynowo-mięsna
Sopa de mariscos – zupa z owocami morza
Sopa de peixe – zupa rybna

T

Tripas á moda do Porto – flaczki z Porto (z fasolą)

Redakcja poleca

REKLAMA