A
Açorda à alentejana – zupa z chlebem, jajkiem, czosnkiem i oliwą
Amêijoas a bulhão pato – duszone małże z czosnkiem, cytryną, oliwą i kolendrą
Arroz de marisco – ryż z owocami morza
Arroz doce – ryż na słodko
Azeitonas – małe oliwki w zalewie lub marynacie, często nadziewane
B
Bacalhau à Gomes de Sá – dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą, pietruszką i jajkiem
Bacalhau com Nata – dorsz w śmietanie
Bacalhau á Bras – dorsz z ziemniakami i jajkiem
Bolinhos – krokiety
Bolinhos de queijo fresco – ciasteczka z białym serem
Bolo rei – ciasto drożdżowe pieczone w Boże Narodzenie
Broa de milho – chleb kukurydziany, popularny szczególnie na północy kraju
Polecamy: Jak się je na południe od Lizbony?
C
Cabrito assado – pieczonę koźlę
Caldeirada – jednogarnkowe danie rybne, potrawka rybna
Caldo verde – zupa z kapustą couve gallega
Canja – rosół z kurczaka
Caracois – ślimaki doprawiane na ostro
Carne de porco à alentejana – marynowana wieprzowina z małżami
Cozido à Portuguesa – jednogarnkowa potrawa z różnych rodzajów mięs i warzyw
E
Empadas de Galinha – paszteciki z kurczakiem
Enguias de escabeche – małe węgorze pieczone na ostro
Zobacz także: Jak się je na Maderze i Azorach?
F
Feijoada – danie z fasoli, ryżu i wędzonego mięsa
Figo con presunto – świeże figi z surową, wędzoną szynką
Folar – ciasto wielkanocne z jajkiem w środku
Frango de carril – pieczony kurczak na pikantnie
G
Ginjinha – likier wiśniowy
Polecamy: Portugalskie przekąski
L
Leitâo assado – pieczone prosię
M
Medronho – słodka wódka z owoców drzewa truskawkowego
P
Pimentos assados – papryka pieczona na ruszcie
Pastéis – ciasteczka
Pastéis de Belém – słynne ciasteczka z budyniem sprzedawane w Belem w Lizbonie
R
Rissóis – pierożki
Polecamy: Przewodnik po portugalskich serach
S
Sardinhas assadas – sardynki z rusztu
Sardinhas fritas – sardynki smażone
Sopa de Pedra – zupa z kamienia, odpowiednik polskiej zupy na gwoździu, gęsta, pożywna zupa jarzynowo-mięsna
Sopa de mariscos – zupa z owocami morza
Sopa de peixe – zupa rybna
T
Tripas á moda do Porto – flaczki z Porto (z fasolą)