Porto – wino dżentelmenów

Afrodyzjaki wzbudzają i potęgują pożądanie
To chyba najsłynniejsze wino z Portugalii, choć pija się je głównie poza granicami tego kraju. W Porto szczególnie gustują Anglicy, zresztą mają oni duży udział w historii tego wzmocnionego trunku.
/ 26.09.2016 17:08
Afrodyzjaki wzbudzają i potęgują pożądanie

Silne wino ze słodkich winogron

Porto powstaje na ściśle określonym terenie nad rzeką Douro. Granice tego obszaru wyznaczył w roku 1756 roku markiz de Pombal i był to początek regulowania produkcji win i ich certyfikowania w tej części kontynentu. Dolina rzeki Douro jest miejscem niezwykłym, ukształtowanie terenu i mikroklimat sprawiają, że tamtejsza winorośl rozkwita potem w winie wyjątkową głębią i słodyczą.

Udeptywanie smaku

Winobranie rozpoczyna się pod koniec września. Owoce znoszone są z pionowych tarasów do niskich i szerokich kadzi, w których rozpoczyna się fermentacja. Tradycyjnie przyspiesza się ją wielogodzinnym udeptywaniem, w bardziej nowoczesnych zakładach stosuje się mechaniczne prasy. Gdy moszcz osiągnie odpowiedni poziom słodyczy, przerywa się fermentację, dolewając silny alkohol. Od tego momentu wino zaczyna dojrzewanie.

Polecamy: Jak się jada w Portugalii?

Sekrety etykiety

Na etykietach Porto pojawiają się różne określenia wskazujące, z jakim jego rodzajem mamy do czynienia. Vintage oznacza doskonałe jakościowo wino rocznikowe, które powstaje tylko w latach, gdy zbiory są najlepsze. Takie butelki osiągają wysokie ceny, ale ich jakość bywa zaskakująca nawet dla znawców. Ruby jest odmianą dojrzewającą w beczkach, które po kilku latach leżakowania jest przelewane do butelek i od razu nadaje się do picia. Z kolei tawny wymaga dłuższego leżakowania w beczkach, a jego smak jest szlachetny, gładszy i łagodniejszy. Porto, jak przystało na wino wzmacniane, ma dużą zawartość alkoholu – od 17 do 21 procent. Odmiany słodsze pija się w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, po posiłku. Odmiany bardziej wytrawne podawane są zawsze schłodzone i stanowią wstęp do posiłku.

Zobacz także: Portugalskie przekąski?

Redakcja poleca

REKLAMA